Toyotákat törtek rommá! Íme a végeredmény!

Pénzcentrum2009. február 19. 13:00

Kiválóan vizsgázott a Toyota két legújabb modellje - az Avensis és az iQ - az Euro NCAP új, az autók biztonságával szemben szigorúbb követelményeket támasztó töréstesztjén. A két modell bebizonyította, hogy az autó méretétől függetlenül lehet a vezető, az utasok, a gyermekek és a gyalogosok számára egyaránt biztonságos autót építeni.

A táblázatban szereplő hat típus vizsgázott eddig az új minősítő rendszer szerint, a két Toyota mellett a Mazda 6-os és a Mitsubishi Lancer kapott még 5 csillagot, a Citroen C3 Picassót és a Subaru Imprezát négy csillaggal jutalmazták.

A korábbi teszteken három különböző szempont szerint vizsgálták a járművek biztonságát, ezek közé tartoztak az felnőtt és a gyermek utasok védelme, valamint a gyalogosok biztonsága egy esetleges ütközés során. Az új tesztek során a nyaki- és a hátgerinc védelmével, valamint a biztonsági rásegítő rendszerek ellenőrzésével bővítették ki a teljes csomag vizsgálatát.

Az új minősítő rendszer szerint csak az a típus kaphat öt csillagot, melynek minden elkészült modelljében alapfelszereltség az elektromos menet-stabilizátor. A Toyota a világ legkisebb négyüléses személygépkocsijával (iQ) és a felső-középkategóriába tartozó Avensissel egyaránt besöpörte az 5 csillagot.

Az Euro NCAP szóvivője elmondta: "A jelenlegi tesztek során bebizonyosodott, hogy minden gyártó egyre nagyobb hangsúlyt fektet az utasok és a gyalogosok védelmére. Várakozásaink szerint a következő három évben ez további fejlesztésekben is megmutatkozik majd. A gyártók az új rendszer szigorúbb követelményihez alkalmazkodva minden vizsgálati szempontnak igyekeznek maximálisan eleget tenni."

Címkék: