200 ezres bírságok az utakon: ezúttal a lassan közlekedőket büntetik!

Magyar Hírlap2009. február 12. 09:45

Sorra büntetik a traktorral közlekedő gazdákat Békés, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében. A lassú járművekre kiadott engedéllyel közlekedő mezőgazdákat átlagosan 200 ezer forintra büntették meg.

Több olyan mezőgazdasági termelő fordult az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnökéhez, akik azért kaptak súlyos büntetéseket, mert a munkagépeik, vagy a traktor után vontatott eszközök túl méretesek voltak.

Az elnök felháborítónak tartja, hogy egy olyan eszközért büntetik meg a gazdákat, amelyekre a gyártó a hatóságok engedélyét egyszer már megszerezte. A gyártás előtt úgy kell engedélyeztetni a gépeket, hogy azok szállíthatóak legyenek a közúti közlekedésben.

Ha túl széles, vagy hosszú egy eszköz, akkor összecsukható változatban készíti el a gyártó. Ennek elmulasztása esetén nem adnak a termékre forgalomba hozatali engedélyt. Az elnök kéri a közlekedési tárcát, hogy akit ilyen indokkal büntettek meg, annak vizsgálják meg az ügyét.

A tárca szerint a 2,55 méternél szélesebb járművek fokozottan veszélyeztetik az úthasználókat. A hatóság folyamatosan könnyíti az útvonal engedélyeztetési eljárást, a 20 kilométeres körzetre érvényes kistérségi útvonalengedély 7200 forintba kerül.

Címkék: