Magyar-szlovák egyetértés: hidak a két ország között!

Pénzcentrum2009. február 5. 17:30

2009. február 5-én Budapesten tartotta soron következő ülését a Magyar-Szlovák Infrastruktúra Vegyesbizottság. Az államtitkári szintű találkozón a magyar tárgyalódelegációt Dr. Csepi Lajos, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium közlekedési szakállamtitkára vezette, míg a szlovák delegáció élén Milan Moj¹, a szlovák Közlekedési Posta és Hírközlési Minisztérium államtitkára tárgyalt magyar partnerével.

A konstruktív szellemű megbeszélésen a felek kölcsönösen kifejezték abbéli szándékukat, hogy szorosabbra fűzik a két ország észak-déli irányú közúti kapcsolatait. A megbeszélést a felek egy idén megrendezendő miniszteri szintű találkozó előkészítésének tekintették, valamint rögzítették az addig elvégzendő feladatokat is.

Mindkét fél kifejezte szándékát, hogy - különös tekintettel a Schengen által biztosított feltételekre - fokozatosan kialakítják a helyi kapcsolatok újjáépítésének feltételeit. Az Ipoly hídjai közül a legelőkészítettebb pösténypusztai és ráróspusztai projektekkel kapcsolatosan mind a magyar, mind a szlovák delegáció abbéli reményét fejezte ki, hogy a kivitelezési munkálatok már az idén nyáron megindulhatnak.

Mint ismeretes, a két híd újjáépítésére Magyarország és Szlovákia közös pályázatot nyújtott be 2008. december 16-án az Európai Területi Együttműködési pályázatra. A két fél folyamatosan figyelemmel kíséri a projektek helyzetét és a pályázatok alakulását, valamint előkészületeket tesz, hogy további hidak építésének feltételei is megteremtődjenek.

A megbeszélésen szó esett a magyarországi Komáromot és a szlovák oldalon lévő Komarnót összekötő közúti hídról is. A felek egyetértettek abban, hogy a hidat az országos főúthálózat részeként szükséges megvalósítani, amihez közös vizsgálatra és azt követően a határmetszési pont rögzítését célzó kétoldalú kormányközi megállapodásra van szükség. A két fél egyetértett abban, hogy a szükséges előkészítő munka időigénye 2-3 év, amelyet követően - legkorábban 2013 után - kezdődhet meg a közös beruházás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tárgyalópartnerek abban is megállapodtak, hogy kétoldalú egyezményben erősítik meg a távlati fejlesztési elképzelésekben szereplő, Miskolcot Kassával összekötő gyorsforgalmi út határmetszéspontját.

Címkék: