Lenyűgöző dízel-hibrid: alig 3,5 literes fogyasztással!

Pénzcentrum2009. február 5. 13:00

A francia PSA Peugeot Citroen konszern már jó ideje tervezi a hibrid autók piacára történő belépést, de a válság miatt egy rossz időpontválasztás könnyen szertefoszlathatja a nemrégiben bemutatott dízel-hibrid technológiához fűzött reményeket. Az autógyár vezetése szerint ők készen állnak, ám a jelenlegi piaci környezet miatt elhalasztják a Peugeot 3008-as alapokra épített, 3,5 literes fogyasztású Prologue HYmotion4 összkerék meghajtású dízel-hibrid piacra dobását.

A közelmúltban bemutatott tanulmányautó az alacsony fogyasztás mellett számos egyéb sajátossággal rendelkezik. Az erőátviteli eszközök fejlesztésére különös hangsúlyt fordító autógyár tervei szerint az első tengely meghajtásáért a dízelmotor, míg a hátsó kerekekért az elektromos motor felelne. Ezzel a megoldással kiküszöbölhetik az egyéb összkerekesekre jellemző nagy tömegű erőátviteli eszközöket és a felezőt.

Az autógyár tavaly decemberben szerződést kötött a világhírű Bosch gyárral, az dízel-hibrid alkatrészeinek szállítására. A hírek szerint a Bosch készíti az elektromos motort, az összkerék meghajtáshoz szükséges elektronikát, az ABS-t és az EPS-t. A tanulmányautó lenyűgöző eredményei ellenére a gyártó szerint az első sorozatgyártásra valószínűleg 2011-ig várni kell.

A piackutatások szerint a jelenlegi piaci környezetben alig néhány ezer dízel-hibrid találna gazdára, így a sorozatgyártás gazdaságtalanná válna, ami veszélyeztetné a teljes projektet. Az akadályok és az égbeszökő kiadások ellenére a gyár mérnökei továbbra is gőzerővel dolgoznak az új fejlesztéseken.

Címkék: