Kegyelem: kirúgás helyett háromnapos munkahét!

Pénzcentrum2009. január 29. 11:00

A múlt év végi létszámleépítést követően újabb megszorító intézkedést vezetett be a James Bond filmekből is jól ismert, felső kategóriás luxusautókat gyártó Aston Martin. A jövőben minden harmadik dolgozónak szerdán véget ér a munkahét, a gyár vezetése átmenetileg ezt a megoldást kínálta fel a munkásoknak az elbocsátások helyett.

Körülbelül 600 Aston Martin dolgozót érint a háromnapos munkahét bevezetése, mely intézkedés a gyártó tájékoztatása szerint visszavonásig érvényes. A válság rendkívül érzékenyen érintette az autóipart és már a felső kategóriában is el kezdte szedni az áldozatait. Az év végén 600 dolgozót küldtek el a gyárból és nagy valószínűséggel újabb 600 főtől válnak meg, ha nem érkezik meg időben a brit kormány által bejelentett 2,3 milliárd font összegű iparági mentőcsomag híre.

A vezetés kitart amellett, hogy az új műszakrend csak időlegesen lesz érvényes, amíg a gazdasági nehézségek leküzdése tart. A lépés kihirdetése előtt tárgyaltak a szakszervezet képviselőivel, akik remélték, hogy az érintett dolgozókat sikerül megmenteni a munkanélküliségtől.

A vezérigazgató elmondta: "Mint más luxuskategóriába tartozó márkák, az Aston Martin is sajnálatos intézkedések bevezetésére kényszerült a példátlan gazdasági visszaesés következtében. A rendkívüli helyzetre való tekintettel elkerülhetetlenné váltak a megszorítások, de bízunk abban, hogy a mérnöki csodának számító, motorikusan és formavilágában egyaránt győzelemre ítélt autóink tovább erősítik az Aston Martin márkanevet és megőrizzük előnyös pozícióinkat még a gazdasági válság idején is!"

Az első jelentések szerint az új One-77 típust a válság ellenére is viszik, mint a cukrot.

Címkék: