2009-ben is 2007-es árakon az e-matrica

Pénzcentrum2009. január 6. 11:50

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium döntése értelmében az e matricák - a tavalyi évhez hasonlóan - 2009-ben is változatlan áron szerezhetők be. Az árszabáson kívül a matricafajták és a pótdíjak sem változnak.

Az autópálya e-matricák 2009-ben is változatlan árszinten és változatlan kínálatban szerezhetők be. Ez egyben azt jelenti, hogy a véglegesen 2008. január 1-től bevezetett motoros e-matricák is forgalmazásban maradnak. Az árszabáson kívül a pótdíjak mértéke sem változik.

Az úthasználati jogosultság árának és a pótdíjak mértékének meghatározása a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik. Mivel az előzetes szakmai egyeztetések során az érintett felek egyike sem fogalmazott meg áremelési javaslatot a 2009 es díjakra vonatkozóan, Molnár Csaba miniszter nem tartotta indokoltnak az árváltozást.

A magyarországi gyorsforgalmi úthálózat hossza tavaly jelentős mértékben, közel 70 km-el növekedett. 2008-ban adták át az M0-ás autóút Keleti szektorát és Északi szektorának egy részét (a Megyeri híddal együtt), az M6-os autópálya M0 és Érdi tető közötti részét, valamint az M7-es és M70-es autópályák hiányzó szakaszait.

Az úthasználati jogosultság ellenőrzése továbbra is a megszokott módon, rendszám alapján történik. A rendszert érintő egyetlen változás, hogy - a közúti közlekedésről szóló törvény 2007. év végi módosítása alapján - a vonatkozó minisztériumi rendeletmódosításnak megfelelően a fizetős autópálya-szakaszokon végzett mobil csoportos ellenőrzések 2009. január 1-től az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-től a Nemzeti Közlekedési Hatóság feladatkörébe kerülnek.

Címkék:
m70,