Szinte hihetetlen: több mint három évtizede teljesíti űrbéli szolgálatát a legendás űreszköz

Pénzcentrum2024. április 25. 09:44

Több mint három évtizede teljesíti űrbéli szolgálatát a Hubble Űrteleszkóp. A legendás távcsövet 1990. április 24-én indították útjára – írja a Rakéta.hu.  

Több mint 30 évvel ezelőtt, 1990. április 24-én indították útjára a Hubble Űrteleszkópot. A legendás teleszkópot a Great Observatories program keretein belül, annak első tagjaként indították útjára az STS-31 misszió részeként. A program célkitűzése az volt, hogy a lehető legrészletesebben térképezzék fel az univerzumot olyan űrbeli eszközökkel, melyek a földi megfigyeléseknél sokkal pontosabb képet adhatnak.

A számtalan értékes felvételt és megfigyelést teljesítő Hubble a korának legfejlettebb űrtávcsöve volt, amit az akkor még üzemelő űrsiklók egyike, a Discovery juttatott el a rendeltetési helyére, mintegy 515 kilométeres magasságba. A teleszkóp több mint 184 ezer alkalommal kerülte meg a Földet az elmúlt közel 3 és fél évtizedben.

Az elmúlt 34 évben a Hubble  az égboltnak mindössze a 0,1 százalékát figyelte meg, ugyanakkor több mint 1,6 millió megfigyelést tett, mialatt több mint 53 ezer objektumot detektált az űrben. A NASA adatai szerint azon űrbeli objektumok száma, melyekről a teleszkóp adatokat gyűjtött, meghaladja a 100 milliót. A távcső adatarchívuma mostanra 430 terabájtra nőtt, amelyből 184 terabájt áll feldolgozva a tudósok rendelkezésére az STSI-ben (Space Telescope Science Institute).

 
Címkék:
tech, kutatás, program, űrhajó, űr, csillag,