Súlyos pert kapott a nyakába Mark Zuckerberg: súlyos ítéletet mondhatnak a Facebook, Instagram felett

Pénzcentrum2024. április 16. 17:44

Egy amerikai bíróságon elutasították Mark Zuckerberg techmilliárdos ellen benyújtott 25 keresetet, amelyek a Meta vezérigazgatóját tették felelőssé az Instagram és a Facebook által okozott közösségi médiafüggőségért. A cég elleni per azonban tovább folytatódik - tudósított a Business Insider.

Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója mentesült a személyes felelősségre vonás alól egy hétfő ítélettel. A keresetek azt állították, hogy ő felelős az Instagram és a Facebook által okozott médiafüggőségért. Yvonne Gonzalez Rogers amerikai kerületi bírónő döntése értelmében Zuckerberg nem tehető felelőssé pusztán a vállaltnál betöltött pozíciója okán. A keresetek szerint Zuckerberg irányította azokat a döntési fázisokat, amelyek fokozták a felhasználói elkötelezettséget, miközben figyelmen kívül hagyta a gyerekek biztonságára vonatkozó figyelmeztetéseket.

A bírói ítélet megerősítette azt a jogi elvet, hogy a vállalati vezetők általában védettek a személyes felelősség alól. Rogers bírónő kiemelte, hogy nem támogatható egy olyan újszerű megközelítés, amely közzétételi kötelezettséget róna minden nyilvános szerepet betöltő személyre.

Ezenfelül Rogers több száz más per felügyeletét is ellátja, amelyek az Alphabet, Bytedance és Snap vállalatokat érintik. Ezek a peres eljárások arra irányulnak, hogy felhívják a figyelmet arra, hogyan járulnak hozzá ezekhez a platformok a gyermekek mentális és fizikai egészségét negatívan befolyásoló közösségi médiafüggőséghez.

Címkék:
tech, facebook, amerika, instagram, zuckerberg, meta, amerikai,