Riadót fújtak a hatóságok: nagyon vigyázz, hol töltöd a mobilod, simán meglophatnak, észre sem veszed

Pénzcentrum2024. február 12. 19:02

Jól gondoljuk meg hol töltjük a telefonunkat, a nyilvános telefontöltő állomások használata nem veszélytelen,  mivel fennáll annak a lehetősége, hogy ezek rosszindulatú, vírusos szoftverekkel fertőzhetik meg a készülékünket- adta ki a figyelmeztetést az FBI. A bevásárlóközpontokban és repülőtereken elhelyezett nyilvános USB-állomások különösen veszélyesek, ezért fontos tisztában lenni, hogy mit tehetünk, hogy elkerüljük, hogy a "juice jacking" áldozatai legyünk. 

Veszélyes lehet használni a nyilvános telefontöltő állomásokat, ugyanis elképzelhető, hogy azok használata során rosszindulatú, vírusos szoftverek kerülhetnek a készülékeinkre - hívta fel a figyelmet az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) a CNN szerint. Az FBI denveri kirendeltségének közösségi média posztja szerint a bevásárlóközpontokban és repülőtereken található nyilvános USB-állomásokat rosszindulatú programok és megfigyelő szoftverek terjesztésére használják. 

A posztban felhívják a figyelmet a veszélyre és kiemelik, hogy 

mindenhova vigyünk magunkkal saját töltőt és USB-kábelt, és használjuk inkább a konnektort

- tanácsolta az ügynökség a tweetben.

Bár a nyilvános töltőállomások sokak számára vonzóak, amikor a készülékek akkumulátora kritikusan lemerül, a biztonsági szakértők évek óta aggályokat fogalmaznak meg a kockázattal kapcsolatban. A kutatók 2011-ben "juice jacking" kifejezést alkották meg a probléma leírására.

Ha telefonodat bedugod egy [veszélyeztetett] konnektorba vagy töltőbe, a készüléked máris fertőzötté válhat, amivel a saját privát adatainkat kínáljuk fel

- magyarázta Drew Paik, az Authentic8 biztonsági cég korábbi munkatársa 2017-ben a lapnak. A telefon töltésére használt kábel arra is szolgál, hogy a telefonról adatokat küldjön más eszközökre. Ha például az iPhone-t a töltőzsinórral csatlakoztatjuk a számítógéphez, akkor a telefonról fényképeket tölthetünk át a gépre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha egy csatlakozót kompromittálnak, nincs határa annak, hogy egy hacker milyen információkat tud megszerezni

- magyarázta korábban Paik. Ide tartozhatnak olyan személyes adatok és fiókok is, mint az e-mailek, szöveges üzenetek, fényképek és névjegyek.

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság blogbejegyzések formájában is rendszeresen felhívja a lakosság figyelmét erre a veszélyre, ugyanis egy sérült töltőport lehetővé teheti egy cyberbűnöző számára, hogy lezárja a készüléket, vagy személyes adatokat és jelszavakat szedjen le róla.

Egyes esetekben a bűnözők szándékosan hagyhatták bedugva a kábeleket a töltőállomásokon

- olvasható az FCC blogbejegyzésében. Az sem ritka, hogy a fertőzött kábeleket promóciós ajándékként adják tovább, ezzel átverve a gyanútlan felhasználókat. 

Címkék:
tech, mobiltelefon, akkumulátor, töltőállomás, adatok, adatlopás, személyes, töltés, személyes adatok, töltő,