Ez most a kiberbűnözők legújabb módszere: bármelyik magyart simán lehúzhatják

Pénzcentrum2024. január 15. 09:30

Mi kell ahhoz, hogy ne legyünk kitéve az adathalász támadásoknak? Erről beszélt egy interjúban a Microsoft régiós vezetője.

A rosszul karbantartott eszközöket veszélyeztetik leginkább a különböző adathalász-próbálkozások és zsarolóvírusok - ezt mondta Renate Strazdina, a Microsoft régiós technológiai vezetője az Economxnak adott interjújában. Kitért arra is, hogy a bűnözők is minden technológiai változást lekövetnek, így nehéz felvenni velük a harcot.

Strazdina elmondta még, hogy nem csak a rosszul karbantartott eszközök, de még a kriptovaluták terjedése is segít az adathalászoknak - persze emellett megmaradtak a régi módszerek is.

A social engineering-re épülő – vagyis az emberek bizalmát, jóindulatát, alapvető ösztöneit, reakcióit kihasználó – manipuláció és az adathalász technikák pedig arra veszik rá a felhasználókat, hogy megnyissanak rosszindulatú vírusokat tartalmazó mellékleteket vagy hivatkozásokat – a csalók emellett könnyen kihasználhatják a gyenge jelszavakat és hitelesítő adatokat is. A szoftver-, hardver- vagy hálózati konfigurációk biztonsági réseinek, például a javításra szoruló rendszereknek, a helytelenül konfigurált kiszolgálóknak vagy a nem biztonságos távelérési protokolloknak a kihasználása

- fogalmazott Strazdina. Emellett persze nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a felhasználóknak is nagyon oda kell figyelni, hiszen így sokkal jobban védve lesznek a támadások ellen.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A megfelelő biztonsági mentési és helyreállítási stratégiák hiánya is segíti a bűnözőket, amelyek miatt az áldozatok nagyobb valószínűséggel fizetik meg a váltságdíjat, hogy elkerüljék adataik elvesztését vagy a működési zavarokat. És ide vehetők még a kriptovaluták elterjedése, amelyek révén kényelmesen és a személyazonosság felfedése nélkül lehet fogadni és továbbutalni az áldozatoktól származó kifizetéseket

 - mondta a Microsoft régiós vezetője.

Címkék:
tech, bűnöző, microsoft, adathalász, adathalászat, bűnözők, vezető,