Ezrek veszíthetik el az állásukat: tényleg a mesterséges intelligencia jelenti a véget?

Pénzcentrum2023. augusztus 22. 22:15

Egyre több cégvezetőt aggaszt a mesterséges intelligencia: a legtöbb szakértő szerint rengeteg munkahely válik majd feleslegessé, de legalább ugyanennyi létre is fog jönni.

A mesterséges intelligencia (MI) ahogyan fejlődik, úgy vet fel egyre több etikai és biztonsági kockázatokról. Ezeket pedig a cégek vezetőinek kell megoldaniuk. Az EZ most 1200 fő bevonásával készített nemzetközi kutatást arról, hogy mégis milyen változásokat hozhat az MI a cégek életében.

Ebből kiderült, hogy a megkérdezettek 65 százaléka szerint legalább ugyanannyi munkahelyet fog teremteni, mint amennyit kivált, illetve az is, hogy mindenképpen foglalkozni kell a mesterséges intelligencia következtében létrejött rosszindulatú alkalmazások miatt. A kibertámadásoktól, a dezinformációtól és a videó-hamisítására alkalmas deepfake módszerektől tartanak leginkább a vezérigazgatók, miközben tízből kilenc (88%) CEO már elkezdte felmérni, hogy milyen MI alapú technológiába érdemes befektetnie.

A felmérés eredményei kapcsán Zala Mihály, az EY IT- és technológiai tanácsadással foglalkozó területének vezetője elmondta:

Az a paradox helyzet állt elő, amikor a döntéshozóknak egyszerre kell befektetniük a mesterséges intelligenciába és felkészülniük arra, hogy óvhatják meg tőle szervezetüket. Az MI megfelelő alkalmazásával ugyanis elképesztő hatékonyságnövekedést érhetnek el a vállalatok. A másik oldalon viszont az adathalász kibertámadások szinte felismerhetetlenek lesznek épp úgy, ahogy egy hamisított videó is percek alatt rombolhatja le a cég évek alatt felépített hírnevét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
tech, videó, cégek, szakértő, mesterséges intelligencia, mi,