Ez lehet a jövő: hamarosan robotok fognak kapálni ezekben a vármegyékben?

HelloVidék2023. április 26. 08:15

Magyarország vidéki területein még mindig jellemzőek a hagyományos gazdálkodási módszerek, miközben a gazdálkodást már teljesen átszövi a digitalizáció. Az új technológiák terjedése lassan, de biztosan halad előre, így azok egyre több gazdának és termelőnek nyújtanak lehetőséget a hatékonyabb és gazdaságosabb termelésre - írja a HelloVidék. A lapnak szakértők nyilatkoztak a hazai mezőgazdasági technológiák vidéken való elterjedtségéről és ennek hatásairól.

Farkas László, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) precíziós szakértője elmondta, hogy a XXI. század második évtizedében elmosódtak a határok a mezőgazdálkodásban alkalmazott módszerek területi elhelyezkedése vonatkozásában. Az egész országban mindenütt elérhetővé váltak az internetes hálózatok, így csak a gazdálkodón múlik, hogy a termelésben alkalmazza-e a digitális megoldásokat.

A MAGOSZ szakértője szerint a termelők feladata, hogy egészséges élelmiszereket és egészséges takarmányokat állítsanak elő úgy, hogy közben mindez környezettudatos és fenntartható módon valósuljon meg. A fő cél a növény igényeinek a kielégítése, amely megvalósításával jó minőségű terményt lehet előállítani. A jó minőség megalapozza az előállított termény értékesíthetőségét, a magasabb hozam és a költségoptimalizálás együttesen a gazdasági megtérülést stabilan eredményezi - mondta el.

Dr. Kovács Gergő Péter a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növénytermesztési Tudományok Intézetének igazgatóhelyettesa és egyetemi docense szerint a vidéki területeken is megtalálható minden olyan modern mezőgazdasági eszköz, technológia, amelyek a vármegyeszékhelyeken, nagyobb városokban vagy a főváros vonzáskörzetében elérhetők.

Alapvetően nincs különbség abban, hogy az ország keleti, nyugati, északi, vagy déli részén mennyire elterjedtek a modern mezőgazdasági technológiák. Amennyiben kifejezetten a növénytermesztést nézzük, akkor a gazdálkodók egyre modernebb eszközparkot alkalmaznak (pl. erőgépek, direktvetőgépek, magágykészítős vetőgépek stb.) így e téren nincs lemaradásban a vidék

- mondta a szakértő. Dr. Kovács Gergő Péter szerint a mezőgazdaságban is nagyon fontos az input anyagok lentebb szorítása, kevesebb növényvédőszerrel, kevesebb műtrágyával, kevesebb üzemanyaggal szeretné mindenki megművelni a területeit. A legújabb mezőgazdasági technológiáknak, amelyek bevezetésre kerülnek, alapvetően a hatékonyságnövelés az egyik célja, másrészt a terméshozam növelése és a minőségi paraméterek javítása.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fenntartható és egészséges élelmiszerelőállítás egyre nagyobb kihívást jelent a változékony és szeszélyes időjárás miatt, ezért erre fel kell készülnünk - mondta a szakember.

A teljes cikk az új technológiák terjedése előtt álló akadályokról és kihívásokról, a bevezetésének hatásairól vidéken a munkahelyekre, életminőségre a HelloVidék oldalán olvasható. 

Címkék:
digitalizáció, gazdaság, jövő, magyar, fenntarthatóság, modern, mezőgazdaság, agrárium, agrár, fenntartható,