Itt a ChatGPT orosz riválisa a GigaChat: nemcsak Elon Musk száll be az AI-versenybe?

Pénzcentrum/MTI2023. április 24. 20:54

Hétfőn jelentette be az orosz Sberbank, hogy GigaChat néven elindítja saját, mesterséges intelligenciával működő chatbotját - írta a Reuters. A pénzintézet szerint a GigaChatet azért lesz érdemes használni, mert jobban tud majd oroszul, mint a riválisok, utalva ezzel a ChatGPT-re. Így Oroszországnak már chatbotot sem kell importálnia.

2022 novemberében indult el a ChatGPT, azóta több kihívója is akadt. A szolgáltatás a Microsoft tulajdonában van. Nemrég a Google is azt a bejelentést tette, hogy beszáll a chatbot-versenybe - a szolgáltatásnak a Bard nevet adták. A kínai Alibaba Group - többek között az AliExpress üzemeltetője - szintén azt közölte, hogy mesterségesintelligencia-alapú chatbotot fejlesztett. Elon Musk szintén nem maradhatott ki a sorból: a Twitter vezére TruthGPT néven akar létrehozni mesterséges intelligenciát, kifejezetten a ChatGPT alternatívájaként. Ezt támasztja alá, hogy egy nevadai cégbírósági bejegyzés szerint Musk X.AI néven új vállalatot alapított.

Elon Musk szerint az MI-platformok veszélyesebbek, mint az autók vagy a rakéták, mert megvan bennük a képesség az emberiség elpusztítására.

Címkék:
tech, fejlesztés, oroszország, sberbank, technológia, orosz, mesterséges intelligencia, chatbot, elon musk, chatGPT,