Kiderült a nagy mobilnet-titok: ennyit fizetnek valójában a magyarok 1 GB adatért

Biró Attila2023. január 10. 16:03

A földön a legolcsóbb 1 gigabájtnyi mobilinternet 1000-szer (!) olcsóbb, mint a legdrágább. Előbbit Izraelben lehet megvásárolni, míg utóbbit a távoli szigetországban, Szent Ilonán, ami ezáltal a világ legdrágább mobilinternet lelőhelye is. A globális átlag egyébként 3,12 dollár volt 2022-ben, ami jelenlegi árfolyamon kb. 1 000 forintot jelent. Magyarországon viszont fele ennyibe kerül csupán átlagosan 1 gigabájtnyi mobilinternet, aminek az átlagos ára 2022-ben 525 forint volt. Ezzel hazánk a 100. helyen végzett a 233-as listán, amiből kiolvasható az is, hogy Romániában és Ausztriában bizony nagyobb az olcsóság, de Horvátországnál, Szlovákiánál viszont olcsóbbak vagyunk.  

A legfrissebb statisztikák szerint a világon nem máshol, mint Izraelben jelenleg a legolcsóbb 1 gigabájtnyi mobilinternet. A számítások szerint, itt ennek a költsége átlagosan mindössze, 0,04 dollár. Ráadásul mivel Izraelben minden harmadik embernek van okostelefonja, így itt az ilyen mobil elterjedése magasabb még az USA-nál is – derült ki az Egyesült Királyságban található cable.co.uk összehasonlító webhely kutatásából, akik 5 292 mobilcsomagot elemeztek összesen 233 országban.

A kutatásból kiderül az is, hogy a világon Olaszországban a második legolcsóbb a mobilnet, itt ugyanis 1 gigabájtnyi netezés ára 0,12 dollárra jött ki. Ráadásul az elemzésből az is kiderült, hogy az ország kiváló internetes infrastruktúrával rendelkezik, az 5G mára a lakosság 95 százaléka számára elérhető. A dobogó harmadik helyén San Marino végzett, itt 0,14 dollárba kerül átlagosan 1 gigabájtnyi mobilinternet. Dan Howdle, a cable.co.uk fogyasztói távközlési elemzője szerint

a legolcsóbb országok közül sok kiváló mobil és vezetékes szélessávú infrastruktúrával rendelkezik, amik lehetővé teszi a szolgáltatók számára, hogy nagy mennyiségű adatot kínáljanak olcsó áron.

Csak, hogy értsük ezeket a számokat, ha mai, januári tízedikei árfolyamon számolunk, akkor az izraeli mobilnet ára 1 gigabájtra körülbelül 14 forintra jön ki, de Olaszországban és San Marinoban is 43-50 forint között mozog. Ehhez képest a világ más tájain, a legdrágább helyeken igazán nagy az árrobbanás. A legköltségesebb adatszolgáltatások Afrika és Dél-Amerika távoli szigetországaiban találhatók. Például a Falkland-szigetek a 231. helyen áll, itt 1 GB mobilinternet átlagára 38,45 dollár (kb. 14 ezer forint), míg az Atlanti-óceán déli részén található Saint Helenában, a brit tengerentúli területen ugyanennyi mobiladat átlagosan 41,06 dollárba kerül (kb. 14 600 forint), ami több mint 1000-szerese a Izraelben tapasztalható áraknak.

Loading...

Mi a helyzet Magyarországon?

Ahogy a globális statisztikában látjuk, Magyarország gyakorlatilag pont a globális középmezőnyben tartózkodik. Hazánkban ugyanis átlagosan

1,27 dollárba kerül 1 GB mobilinternet, ami a helyi valután, azaz forintban számolva mint 525 forint volt a kutatás készítői szerint.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezzel a 233-as listán pontosan a 100. hely a miénk. A közvetlen szomszédunkból ugyanakkor Románia például sokka, míg Ausztria mérsékelten olcsóbb. Viszont Horvátországot és Szlovákiát is előzzük az olcsósági listán.

Érdemes megnézni a régiónkkénti rangsort is az átlagárakat tekintve, ebből ugyanis kirajzolódik, hogy Észak-Afrika és Ázsia után bizony Kelet-Európában a legolcsóbbak a mobilinternetárak. Miközben a legdrágább Észak-Amerika, Fekete-Afrika és Dél-Amerika. Kelet-Európában például 1 GB mobilinternet ára átlagosan 1,67 dollár, miközben Észak-Amerikában 4,98. A mi régiónkban egyébként Románia mellett Moldova és Montenegró is szuperolcsónak számít, az összes országban 1 dollár alatt van 1 GB mobilinternet átlagára.

A lista közepén található országokat illetően Dan Howdle megjegyzi, ezek közül sok jó infrastruktúrával és versenyképes mobilpiaccal rendelkezik, és bár áraik nem tartoznak a világ legolcsóbbjai közé, a fogyasztók nem feltétlenül tartanák drágának azokat. Az elemző ezen felül pedig elmondta azt is, hogy a lista drágább végén vannak olyan országok, ahol gyakran nem jó az infrastruktúra, de a fogyasztás is nagyon kicsi. Itt az emberek gyakran csak tíz megabájtos adatcsomagokat vásárolnak egyszerre, így egy gigabájt viszonylag nagy és ezért drága adatmennyiséget jelent. Ezeket, a jellemző távoli szigeteken tapasztalható árakat tehát csak mérsékelten érdemes a többiekéhez hasonlítani.

Címkék:
okostelefon, internet, mobilinternet, távközlés, mobil, telekommunikáció, árdrágulás, okostelefonok,