Szenzációs bejelentést tettek a tudósok: minden megváltozhat, ha ezt elkezdik használni

Pénzcentrum2022. december 13. 21:35

Először sikerült több energiát előállítani egy nukleáris fúzió során, mint amennyibe a beindítása került. A tudósok és az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma szerint a szenzációs eredmény az emberiség égető problémáira is adhat választ.

Törtnelminek is nyugodtan nevezhető bejelentést tett ma az amerikai energiaügyi minisztérium: egy kaliforniai laboratóriumban a világon először sikerült elérni, hogy egy fúzió során több energiát eállítsanak elő, mint amennyibe a beindítás került - írja a hvg. A tudósok és a minisztérium emberei szerint ezzel lehetséges, hogy hamarosan választ találhatnak az emberiség olyan problémáira, mint a pusztító éhínség vagy akár maga a klímaváltozás.

A kísérlet lényege az volt, hogy a fúziós energiából minél többet sikerüljön előállítani. Azt az emberiség már jó ideje tudja, hogy a fúzió során szabadulhat fel a legtöbb energia, ám az eddigi próbálkozások során a mai eredményt még sosem sikerült elérni. Most, mint a tudósok bejelentették, 192 lézersugár segítségével juttattak 2,05 megajoule-nyi energiát egy üzemanyag-kapszulába, és a fúzióból 3,15 MJ energia keletkezett.

Címkék:
energia, energiatermelés, energiahatékonyság, bejelentés, tudósok, energiafogyasztás, energiafelhasználás, emberiség,