Itt a bejelentés: megveszi a magyar Vodafonet a 4iG

Pénzcentrum2022. augusztus 22. 08:25

Megvásárolja a 4iG a Vodafone magyarországi operációját, ezzel a rendszerváltás óta nem látott akvizíció mehet végbe. Amint a felvásárlás lezárul, a 4iG megkerülhetetlen szereplő lesz a távközlési piacon.

Előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást kötött a magyar állammal a 4iG telekommunikációs cég, mely leszögezi, meg meg szeretnék vásárolni a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-t. Teszik mindezt azért, mert szándékuk szerint ez egy lépés lehet egy nemzeti, piacvezet infokommunikációs vállalat létrehozása felé.  A bejelentés szerint a 4iG 51, a magyar állam pedig 49 százalékos tulajdonosa lenne a Vodafone-nak. A tranzakció a Vodafone Magyarország átvilágítását, a végleges adásvételi szerződés aláírását és a persze a szükséges hatósági eljárásokat követően 2022 végéig zárulhat le - áll a 4iG közleményében.

A Vodafone Magyarország felvásárlása alapjaiban rendezheti át a hazai távközlési piacot. Az internet-, valamint az előfizetéses televíziós és digitális sugárzás mellett a 4iG -  a tranzakció zárását követően - a mobiltávközlés területén is tekintélyes szereplő lesz.

A Vodafone Magyarország megvásárlása az elmúlt harminc év legjelentősebb hazai távközlési tranzakciója lehet, hasonló léptékű, mint a rendszerváltást követően a Matáv privatizációja volt. Az akvizícióval egy döntően magyar tulajdonban lévő infokommunikációs vállalatcsoport jöhet létre, amely az ország második legnagyobb szolgáltatójává válhat

- hangsúlyozta a bejelentésben Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az előfizetés részesedés arányában a Vodafone a magyar piac abszolút második legnagyobb szereplője: több mint 3,8 millió lakossági és üzleti előfizetőt szolgál ki (mobil 3 millió, vezetékes szolgáltatások 800 ezer), amely által több mint 5 millió bevételt biztosító előfizetéssel (RGU – Revenue Generating Unit, 3 millió mobil, 700 ezer tv, 700 ezer szélessávú internet, 600 ezer vezetékes hang) rendelkezett 2022 júliusában.

A tervezett akvizícióval létrejövő csoport összességében 7,6 millió db RGU-val rendelkezhet 2022 végére - írják még a közleményben. A 2020-21-es üzleti évben a Vodafone Magyarország éves árbevétele 278 milliárd forint volt, EBITDA-ja pedig meghaladta a 93 milliárd forintot. A vállalat munkavállalóinak létszáma több mint 3 ezer fő.

Címkék:
tech, Vodafone, szerződés, felvásárlás, szórakozás, tranzakció, bejelentés, vodafone mobil, 4ig,