Tömegek kaptak ilyen SMS-t a napokban: be ne dőlj, durván lehúzhatnak az ajánlattal

Szánthó Péter2022. március 21. 14:03

Lelepleztük a legújabb, SMS-ben terjedő csalást: a bűnözők jól fizető állásajánlattal keresik meg az áldozatokat - de persze ebből semmi nem igaz, az adatainkra, pénzünkre utaznak. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet kérdésünkre elárulta, már több bejelentés is érkezett hozzájuk az ügyben és szerencsére Magyarországon még nem tudnak olyan áldozatról, aki bedőlt volna nekik. Azt is elárulták, hogy lehet a leghatékonyabban védekezni az ilyen csalások ellen: a telefonszám letiltása messze nem elegendő.

Újfajta netes csalás terjed Magyarországon: szerkesztőségünk több tagja, illetve a Pénzcentrum számos olvasója is megkapta a lenti SMS-t, amelyben igencsak tört magyarsággal értesítik az érintettet, hogy "részmunkaidős/teljes munkaidős foglalkoztatásra" választották ki. A fizetés pedig állításuk szerint napi 50-200 euró ( kb.18700-74900 forint).

Mindehhez nem kell mást tenni, mint jelentkezni a megadott telefonszámon. Mivel a sztori több tekintetben is bűzlött, úgy döntöttünk, utánajárunk az újfajta csalásnak.

Az üzenetet megmutattuk a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek is, akik közölték, hogy az incidensbejelentő központjukba is érkezett néhány, a csatolt fotóhoz hasonló tartalmú bejelentés.

A szöveg azonos volt a képen láthatóval, viszont más-más e-mail címek és telefonszámok is előfordultak. A telefonszámokról annyi megállapítható, hogy holland országelőhívójúak. A csalás teljes metodikájáról információval nem rendelkezünk, mivel a hozzánk bejelentéssel élő, potenciális áldozatok nem dőltek be az SMS-nek, így nem érkezett olyan bejelentés hozzánk, amelyben az áldozat végig vitte volna a folyamatot

- ismertették a Pénzcentrum kérdésére. Hozzátették, a kollégáik megvizsgálták a bejelentett telefonszámokat, azonban azok már nem működnek. Mint a Kibervédelmi Intézet sajtóosztálya kifejtette, általánosságban elmondható, hogy az ilyen típusú csalások két motivációból történhetnek:

  • Az egyik, hogy a vonal végén egy csaló veszi rá az áldozatát pénz vagy adatok kiadására, esetleg telefonegyenleg feltöltésére.
  • A másik gyakori példa, amikor az áldozat visszahívja a számot, akkor a hívás mindenféle nemzetközi útvonalra terelődik, és emelt díjas hívás költségével szembesül az érintett.

Arra a kérdésünkre, hogy mit lehet tenni a hasonló csalások ellen, a szakemberek elmondták, hogy ugyan a telefonok és az üzenetküldő alkalmazások általában rendelkeznek olyan funkcióval, hogy egy-egy felhasználót le tudnak tiltani, a csalók többnyire több számot használnak egyszerre, és rövid ideig élnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Így a letiltás hosszú távon nem jelent valódi megoldást.

A legjobb módszer, amit ilyenkor alkalmazhatunk, ha kritikus gondolkodásmóddal élünk, az minden beérkező hívás, üzenet esetén eredményesen használható. A jelenlegi üzenettípus esetén a visszahívás előtt érdemes átgondolni, hogy:

  • álláskeresésben érintett vagyok-e?
  • adtam-e be a feladó szerinti cég vagy szervezet felé álláspályázatot/önéletrajzot?

Ha a válasz a kérdések bármelyikére (vagy mindegyikére) NEM, akkor ne kattintsunk semmilyen linkre és ne hívjuk vissza a telefonszámot. További tanácsként a szokásos jó gyakorlat megismerését és elsajátítását javasolják, amelyhez mindenki figyelmébe ajánlották a Hihetetlen Lehetőségek - Nyeremény című videójukat.

Címkék:
tech, csalás, kiberbűnözés, sms, bejelentés, bűnözők, áldozat, hívás, kibervédelem, csalások,