Meglepődnek a magyar vásárlók: új módszerrel fizethetünk

Orosz Márton2014. április 24. 05:34

Érdekes új fizetési formával találkozhatnak januártól a netes vásárlók. A Pénzcentrum.hu információi szerint Magyarországon is megjelent az a szolgáltatás, amely gyakorlatilag banki átutalással teszi lehetővé az online fizetést, tehát néhány kattintással, közvetlenül a számlánkról fizethetünk.

Januártól működik Magyarországon az úgynevezett SOFORT Banking szolgáltatás, amely egy, a magyar piacon újdonságnak számító netes vásárlást tesz lehetővé. Mint azt a Pénzcentrum.hu a rendszert működtető Sofort AG-től megtudta, Magyarország a 11. olyan uniós ország, ahol működik a fizetési rendszer, amit több, mint 25 ezer webshopban lehet használni.

Információink szerint hamarosan több nagy magyar webshopnál lehet majd használni a fizetési módot: tehát az úgynevezett checkout oldalon a fizetésnél a bankkártyás, átutalásos, PayPal jelzés mellett találkozhatunk egy új logóval is. Nyugat-Európában számos webáruházban fizethetünk a SOFORT Banking-gel, mint például Media Markt, OBI, vagy éppen az IKEA

A netbankunkon keresztül működik - mégis banktól független

Nem újdonság, hogy a webshopokban többféle fizetési lehetőség közül választhatunk. Az igazán fapados verzió - azaz a házhoz szállításnál, vagy az átvételnél a futárnak, a boltban, vagy a postán készpénzben fizetés - mellett általában mindenhol lehetőség van bankkártyás fizetésre, sok helyen PayPal (elektronikus pénztárca) használatára, mobilfizetésre (a telefonunkra "feltelepített" bankkártyával fizetünk), vagy banki átutalásra.

Így rabolnak ki az ATM-nél, pillanatok alatt - Fotók! - KATTINTS!

Januártól azonban egy új lehetőséggel is találkozhatnak a magyar vásárlók: az úgynevezett SOFORT Banking az online azonnali átutalási eljárások közé tartozik és az internetes bankolás alapján működik.


A rendszerben a vásárlót, aki webáruházban rendel és a "SOFORT Banking" fizetési módot választja, automatikusan átirányítják egy (biztonságosan kódolt) online fizetési felületre. Az összes megrendelési adat automatikusan átvételre kerül, így a vásárlónak bankja kiválasztása után csupán a szokásos internetes bankoláshoz használt belépési adatokat kell megadnia, valamint befejezésként az átutalást egy egyszeri azonosító, fizetést jóváhagyó kóddal kell engedélyeznie. Tehát a netbankját használja a SOFORT fizetési felületén keresztül.

Az adatok kódolva kerülnek továbbításra a vásárló internetes bankszámlájához. A kereskedő azonnali visszaigazolást kap arról, hogy a vásárló megadta az átutalást az internetes bankszámláján, így a megrendelést azonnal feldolgozhatja.

Tehát:

  • A vásárlónak nem kell sem regisztrálni, sem virtuális számlát létrehozni.
  • A SOFORT Banking-et választó ügyfél automatikusan továbbirányításra kerül a fizetési felületre.
  • A rendelési adatok automatikusan átvételre kerülnek, így az ügyfélnek csupán ki kell választania a bankját, beadnia a megszokott hozzáférési adatokat, majd az egyszeri azonosító kóddal (például SMS-ben érkezett kód) jóváhagynia az átutalást.
  • A kereskedő közvetlenül a vevő számlájáról kapja meg a pénzt.

Miben különbözik a rendszer a hitelkártyás fizetéstől, az utalástól, vagy a PayPal-tól?

A PayPal - e-wallet, azaz elektronikus pénztárca - rendszerében a felhasználó először pénzt utal a PayPal-számlára, vagy a PayPal megterheli a bankszámláját, illetve a hitelkártyáját. A SOFORT Banking kihagyja ezt a "kerülőutat": nem kell regisztrálni vagy virtuális bankszámlát létrehozni. Az internetes vásárláshoz mindössze az internetes bankoláshoz szükséges belépési adatokra és a fizetést jóváhagyó kódra van szükség.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Új kártyákkal fizethetünk a legnagyobb magyar fesztiválokon - KATTINTS!

A hagyományos banki átutalással szembeni legfontosabb különbség, hogy az azonnali átutalást követően a kereskedő egy azonnali visszaigazolást kap a tranzakcióról, így a megrendelést azonnal elküldheti.


De biztonságos ez?

Persze az online vásárlásoknál az egyik legfontosabb kérdés a biztonság - a jelenleg működő rendszerek természetesen nem hibátlanok, de alapvetően biztonságosnak tekinthetők. Mint azt a SOFORT AG-től megtudtuk, az internetes bankoláshoz szükséges bejelentkezési adatokat (mint az azonosító, bejelentkezési jelszó) és az igazoló kódokat (mint az egyszeri azonosító, fizetést jóváhagyó kód) a rendszer nem menti el, és azok kívülről vagy a cég munkatársai részéről soha nem láthatók.

A SOFORT egy úgynevezett "technikai szolgáltatóként" működik, mely ezen adatokat banki szabványoknak megfelelő kódolt csatornán közvetíti a vásárló bankjának. A szolgáltató tehát egyetlen pillanatban sincs sem a vásárló, sem a kereskedő pénzének birtokában - a szolgáltató szerint ezek együtt magas szintű (nemzetközi tanúsítványokkal garantált) biztonságot jelentenek.

A kereskedők fizetnek, a vásárlók nem

Amennyiben a fogyasztó a bevásárlókosarának tartalmát SOFORT Banking-gel fizeti ki, ezért a szolgáltatásért külön költséget nem számolnak fel, tehát a vásárló a szolgáltatásért nem fizet, az átutalásért saját bankja a szokásos átutalási költségeket számolja fel.

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio május 8-án megrendezésre kerülő Pénzügyi IT konferenciáján. Regisztrálj most!

 

Címkék:
vásárlás, tech, webshop, webáruház, fesztiválok,