Ingyenes készpénzfelvét: 100 ezret biztosan kivehetünk

Pénzcentrum2014. január 30. 15:03

A Magyar Bankszövetség Elnöksége felkérte a magyarországi bankokat arra, hogy minden általuk üzemeltetett, vagy érdekeltségükbe tartozó ATM készpénzfelvételi határát legalább 100 ezer forintban határozzák meg - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a bankszövetség. Az ajánlást a pénzintézetek elfogadták, mindamellett, hogy döntő részben ma is megfelelnek ennek a feltételnek.

2014. február 1-től minden nyilatkozott ügyfél ingyenesen hozzá tud jutni a törvény által előírt 150 ezer forinthoz a kétszeri készpénz felvétellel - mely az egyedi igények/lehetőségek szerint különböző összegekre is szólhat.

A szövetség úgy látja, a magyar bankszektor ezzel a lépéssel egyértelműen előtérbe helyezi a jogszabályok szellemiségének való megfelelést, miközben az ATM készpénzfelvételi limitek kialakításakor a szakmai, biztonsági szempontok kifejezetten az alacsonyabb limitek beállítását indokolnák: egyrészt a visszaélések megelőzésére, másrészt az automatákból a készpénz kifogyásának elkerülésére, a folyamatos rendelkezésre állás biztosítása érdekében.

A bankok bíznak abban, hogy a jogszabályban biztosított, - 2014 februárját követően kialakuló - új készpénzfelvételi gyakorlat a banki ügyfelek érdekeit szolgálja, és növeli az ügyfélelégedettséget.

A készpénzfelvételi tranzakciók esetén kétféle limitet érdemes megkülönböztetni: az egyik az ATM üzemeltetői limit, ami azt határozza meg, hogy egy tranzakció során mekkora összeg vehető fel az adott ATM-ből. A másik a kibocsátói limit, amely a bankkártyához kapcsolódik. A bankok (ismerve a fogyasztói szokásokat és a visszaélési statisztikákat) általában alapértelmezettnek definiálják, hogy egy-egy adott kártyához egy alkalommal mekkora készpénzfelvételi, illetve vásárlási korlát tartozik, valamint hogy naponta hány tranzakció valósulhat meg az adott bankkártyával. Ez bankonként és kártyánként is eltérő lehet, általában biztonsági okokból adnak meg átlagos értékeket a pénzintézetek. A bankkártyás kibocsátói limitek alapvetően ajánlottak, a bankok ügyfélszolgálatain azokat az ügyfelek saját igényeiknek megfelelően általában módosítják.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyar készpénzkiadó automata hálózat az MNB 2013. I. féléves adatai szerint 4835 darab ATM készülékből áll, melyek meghatározó részét hitelintézetek üzemeltetik. (Ugyanakkor a piacon vannak jelen független ATM üzemeltetők is.)

Címkék:
tech, bank, bankszövetség, ingyenes készpénzfelvét, ügyfélelégedettség,