Áll a bál a TikTok háza táján: senki sem tudja, mi lesz a felhasználókkal - tényleg örök betiltás jöhet?

Pénzcentrum2024. április 26. 18:16

A ByteDance, a TikTok kínai anyavállalata cáfolja az eladási szándékot, és bíróságon fogja megtámadni az Egyesült Államokban elfogadott, az alkalmazás amerikai betiltását vagy eladását előíró törvényt, amelyet "alkotmányellenesnek" nevez - írja a BBC.

A ByteDance, a TikTok kínai anyacége kijelentette, hogy az Egyesült Államokban elfogadott törvény ellenére sem tervezi az üzletág eladását. Ez a jogszabály arra szólítja fel a céget, hogy adja el a népszerű videóalkalmazást vagy számoljon annak amerikai betiltásával. A vállalat ezt a Toutiao közösségi médiaplatformon saját hivatalos fiókján keresztül közölte.

A hét folyamán a TikTok bejelentette, hogy jogi úton fogja megtámadni az általa "alkotmányellenesnek" nevezett törvényt. A ByteDance állítása szerint hamisak azok a külföldi médiaértesülések, amelyek szerint eladnák a TikTokot.

Az intézkedést Joe Biden amerikai elnök írta alá. Az Egyesült Államokban és más nyugati országokban aggodalmak merültek fel Peking magáncégek feletti szigorodó befolyása miatt, különös tekintettel arra, hogy mennyire ellenőrizheti a Kínai Kommunista Párt a ByteDance-t és annak adatkezelését. A TikTok többször is cáfolta ezeknek az aggodalmaknak a jogosságát.

A cég tulajdonosi szerkezetéről is információkat osztottak meg: a ByteDance kínai alapítójának 20%-os részesedése van, míg nagy amerikai befektetési cégek - mint például a Carlyle Group, General Atlantic és Susquehanna International Group - összesen 60%-ot birtokolnak. A maradék 20% pedig világszerte a dolgozók kezében van; az igazgatótanács amerikai tagjainak száma három.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kína ezeket az aggodalmakat a paranoia egy formájának nevezte és figyelmeztetett: egy esetleges betiltás visszaüthetne Amerikára. Az új törvény értelmében viszont nincs közvetlen veszélye annak, hogy a TikTokot rövid távon betiltsák az Egyesült Államokban. A ByteDance-nek kilenc hónap áll rendelkezésre az üzletág eladására és további három hónapos türelmi időt kapnak egy esetleges tiltás előtt. Ez azt jelenti, hogy az eladás határnapja valószínűleg 2025-ben lesz esedékes, követve ezzel a 2024-es elnökválasztás győztesének hivatalba lépését.

Címkék:
egyesült államok, alkalmazás, applikáció, kína, közösségi média, tiktok, amerikai egyesült államok,