Súlyos dolog derült ki a hazai fúrt kutak szabályairól: ennek sok háztulaj nem fog örülni

Pénzcentrum2023. december 27. 11:05

A folyószabályozások, a klímaváltozás és az engedély nélkül fúrt kutak is pusztává teszik a tájat- írja a szon.hu. 

A Felső-Tisza vidékének súlyos vízhiánya több okra vezethető vissza, például folyószabályozás, klímaváltozás, de a szakember külön említette a fúrt kutak ügyét is.

A fúrt kutak kapcsán a szakember kifejtette, hogy 

az engedély nélkül fúrt kutak kérdése hosszú ideje foglalkoztatja a lakosságot, s az újabb döntések értelmében bizonyos mélységig nem is kell engedélyt kérniük az embereknek a kutak létesítéséhez

- mondta Láng István a lapnak.  Majd hozzátette, hogy a vízügyi igazgatóság azonban maximálisan ellenzi mindezt,

és nagyon jó okunk van ezt tenni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Számos területen, beleértve a Nyírség különböző részeit, a kutakat nem elegendő a talajvíz szintjéig fúrni. A mélyebb talajrétegekben olyan vízzáró rétegek találhatók, amelyek között rétegvizek helyezkednek el, és ezeket a kutakat már a rétegvizek szintjéig fúrják át. A fő probléma abból adódik, hogy több réteget is átfúrnak, ráadásul a legtöbb kút nem megfelelő minőségben készül el. Ennek eredményeként a talajvíz már alsóbb rétegekben is megjelenik, és hiába próbálnánk a vizet a felső rétegben tárolni vagy a természetesen pótolni, ez nem lehetséges, mert a talajvíz egyszerűen elszivárog. Láng István hangsúlyozta, hogy ez a kútfúrási módszer olyan károkat okoz, amelyeket lehetetlen helyreállítani.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2023

Egy olyan eseménydús, bonyolult és főleg nehéz év végén, mint az idei volt, érdemes megállni egy pillanatra és elgondolkozni, hogyan is telt, hogyan is érezzük magunkat a bőrünkben. 2023-ban csúcsokat döngetett az infláció: a fizetések hónapról hónapra kevesebbet érnek, miközben a szolgáltatások és a termékek ára az egekben. Ezen kívül továbbra is háború dúl a szomszédos országban, ahogy a Közel-Keleten is eszkalálódott a konfliktus. A pandémia ugyan hivatalosan is véget ért, ám a következményeit még sokáig fogjuk nyögni, az éghajlatváltozást pedig már a saját bőrünkön tapasztalhatjuk: elég csak kinézni az ablakon. Törökországot és Szíriát pusztító földrengések tarolták le, amiben több, mint 57 ezer ember vesztette életét. Ilyen körülmények között nehéz pozitívnak maradni.

Címkék:
víz, engedély, szabályozás, klímaváltozás, szórakozás, kút, folyó, szárazság, szakemberek,