Vizsgálódik a hatóság Rácz Jenő Sztárbox-mérkőzése miatt: emiatt a csatornát is vegzálhatják

Pénzcentrum2023. december 21. 17:32

Káros hatással lehet a 12 és 16 év közötti gyermekek személyiségfejlődésére az RTL „Sztárbox” című műsorában bemutatott erőszak és vulgaritás, a Médiatanács ezért több epizód miatt is eljárást indít. A testület továbbá két, külföldi joghatóság alá tartozó műsorral kapcsolatban is intézkedett.

Az RTL-en október 29-én, november 12-én, november 26-án, december 3-án, december 10-én sugárzott „Sztárbox” egyes műsorszámait hatósági ellenőrzés keretében vizsgálta a Médiatanács. A vizsgálat eredménye szerint a „Sztárbox” szórakoztató-, és nem sportműsor, amely hatásvadász módon használta a sérülések veszélyét is magában rejtő ökölvívósport elemeit. A műsor erőszakos, agresszív cselekedeteken keresztül méri a sikert, olyan viselkedésminták közvetítése révén, amelyek negatívan befolyásolhatják a kiskorúak személyiségfejlődését - írták a közleményben.

A vizsgált epizódokban előforduló kiütések látványa, a durva nyelvezet használata és az erőszak hatásvadász ábrázolása félelmet és szorongást kelthetett, illetve az erőszakkal szembeni érzéketlenséget okozhatott a 12–16 éves korosztályban - közölték. A Médiatanács ebben az eljárásában azt vizsgálja, hogy megfelelő volt-e a műsorszámok korhatárbesorolása, hasonlóan a korábban indult két eljáráshoz.

A holland joghatóság alá tartozó Netflix streaming-szolgáltatáson elérhető „Levél a királynak” című sorozat 1. évadának 6., „Amikor feljön a vérhold” című epizódja vizsgálata során a Médiatanács megállapította, hogy a „10+” korhatári besorolással elérhető tartalom egyes részletei félelemkeltőek lehettek a tizenkét éven aluli gyermekek számára, ezért az a magyar szabályozás alapján a III. korhatári kategóriába (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott) tartozónak minősül, mindemellett a korhatármegjelölés sem volt jól láthatóan feltüntetve a Netflix műsorkínálatot tartalmazó felületén. A hatóság értesítette a holland társhatóságot a vélelmezett jogsértésről, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére.

A román joghatóság alá tartozó Super TV2 állandó elnevezésű médiaszolgáltatáson szeptember 30-án este nyolc órakor sugárzott „Amerikai pite 2.” című filmet bejelentés alapján vizsgálta a Médiatanács. A műsorszámot „12” megjelöléssel tette közzé a médiaszolgáltató, holott a filmben megjelenő szexualitás direkt ábrázolása káros hatással lehet a 12–16 év közötti korosztály számára. A filmet a magyar szabályozás alapján a IV. korhatári kategóriába (16 éven aluliak számára nem ajánlott) tartozóként kellett volna jelölni és ennek megfelelően 21 óra után lehetett volna közzétenni. A Médiatanács tájékoztatta a román társhatóságot a felmerült jogsértésről, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.

Címkék:
november, hatóság, szórakozás, korhatár, káros, műsor, rtl, tévéműsor, gyermekek, tévéműsorok, médiatanács,