Akkor sem lennénk boldogabbak, ha háromszor ennyit keresnénk? Óriási tévhitben éltünk eddig

Pénzcentrum2023. november 20. 19:10

A több pénz nem jelent automatikusan boldogságot, de még a vagyon sem. Bár minden bizonnyal segít örömöt és elégedettséget hozni az életedbe, nem mindenkire lesz ugyanolyan hatással. Ha az életedből nagyon hiányzik valami más, a több pénz csak egy bizonyos pontig lesz elég.

A pszichológustársadalom már régóta egyetért abban, hogy a több pénz nagyobb boldogságot jelenthet – de csak egy bizonyos mértékig. A Princeton Egyetem munkatársai, Daniel Kahneman és Angus Deaton 2010-ben publikált tanulmánya óta tudjuk, hogy a pénz nem hoz automatikusan boldogságot. Ha elérünk egy bizonyos keresetet, a boldogságszintünk nem növekszik tovább, megáll. Ez a pont USA-ban 75 ezer dollár (ez átszámítva havi 2 millió forint). A Pennsylvaniai Egyetem munkatársa, Matthew Killingsworth 2021-ben közzétett tanulmánya azonban ellentmondott ezeknek az eredményeknek, és azt állította, hogy nincs plató, és a boldogság a jövedelem növekedésével tovább növekszik, még 75 000 dolláros fizetés után is.

Az ellentmondások feloldását célozva Kahneman és Killingsworth összefogott a Penn kutatójával, Barbara Mellersszel, hogy megállapítsák, van-e határa a boldogságnak, már amit a pénz okozhat. A témát kutató legújabb tanulmány szerint a legtöbb ember számára nincs. A résztvevők boldogságérzete valóban nőtt a jövedelemmel együtt, egészen az évi 75 000 dollárig, és még azon is túl. Mi több, a kutatók azt találták, hogy a boldogság csak a jövedelem növekedésével  áll be a csúcsra azoknál az embereknél, akik már eleve elégedetlenek voltak.

Bár a pénz minden bizonnyal segít örömöt és elégedettséget hozni az életedbe, nem mindenkire lesz ugyanolyan hatással. Ha az életedből nagyon hiányzik valami más, a több pénz csak egy bizonyos pontig lesz elég.

Boldogabbá tehet egy nagyobb fizetés?

A kutatók először azt akarták kideríteni, hogy az egyik tanulmány miért mutatott boldogságplatót, míg a másik nem. De először is egyezségre kellett jutniuk abban, hogy hol lehet a fennsík. Kahneman eredeti tanulmánya, amely 75 000 dollár körülire tette, pontosabban úgy látta, hogy a boldogság a 60 000 és 90 000 dollár közötti fizetési tartományban ellaposodik, így a 75 000 dolláros szám a középpont, ezért is hivatkoznak rá hivatalos pontként.

Az új tanulmányhoz a kutatók úgy döntöttek, hogy kiindulópontként a 100 000 dollár feletti vagy alatti jövedelmeket vizsgálják.  Azzal, hogy a résztvevők boldogtalanságának csökkenését, nem pedig a boldogságuk növekedését vizsgálták, az új kutatás megerősítette a korábbi megállapításokat, miszerint a magasabb jövedelem kisebb elégedetlenséggel, illetve magasabb szintű boldogsággal korrelál.

Egy lépéssel továbbmenve a kutatók azt vizsgálták, hogy pontosan kiknek javul a közérzete a több pénzzel a zsebében. A válasz: a lakosság nagy részének. Bár a boldogság kissé kezdett elszállni a legalább 500 000 dollárt kereső vizsgálati résztvevők körében, a kutatók szerint nem sokan voltak e küszöbérték felett. Ráadásul egyesek - a lakosság legboldogabb 30%-a - még kevésbé látják a plafont. Meglepetésükre a pszichológusok azt találták, hogy a boldogság tovább növekszik, sőt kissé felgyorsul, amikor a résztvevők évi 100 000 dollárnál többet kezdenek keresni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az öröm, amit pénzzel nem lehet megvenni

Bár ezek a statisztikai összefüggések a pénz és a boldogság között léteznek, a kutatók szerint az általános elégedettség szempontjából meglehetősen jelentéktelenek. A több pénz segíthet abban, hogy valamivel boldogabbnak érezd magad, de korántsem biztos, hogy mindent megolt. Jobban jársz, ha a pénz helyett inkább azokra a dolgokra koncentrálsz, amelyek örömet okoznak: a csalásodra, a kapcsolataidra, a hobbidra vagy a karrieredre.

Boldogságot nem lehet pénzen vásárolni - a legtöbbünket biztosan traktáltak már ilyen, vagy ehhez hasonló mondatokkal, igaz ez általában olyan emberek szájából hangzik el, akiknek van pénzük. És bár a pénz természetesen nem garancia a boldogságra, a témában publikált tanulmányok szerint az, hogy van egy kis tartalékunk, amiből minden számlát ki tudunk fizetni és még nyaralásokra is telik, az igenis segíthet a boldogság elérésében.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2023

Egy olyan eseménydús, bonyolult és főleg nehéz év végén, mint az idei volt, érdemes megállni egy pillanatra és elgondolkozni, hogyan is telt, hogyan is érezzük magunkat a bőrünkben. 2023-ban csúcsokat döngetett az infláció: a fizetések hónapról hónapra kevesebbet érnek, miközben a szolgáltatások és a termékek ára az egekben. Ezen kívül továbbra is háború dúl a szomszédos országban, ahogy a Közel-Keleten is eszkalálódott a konfliktus. A pandémia ugyan hivatalosan is véget ért, ám a következményeit még sokáig fogjuk nyögni, az éghajlatváltozást pedig már a saját bőrünkön tapasztalhatjuk: elég csak kinézni az ablakon. Törökországot és Szíriát pusztító földrengések tarolták le, amiben több, mint 57 ezer ember vesztette életét. Ilyen körülmények között nehéz pozitívnak maradni.

Címkék:
pénz, pénzcentrum.hu, fizetés, boldogság, pénzügyek, jövedelem, kutatók, 2023,