Durván áron alul kelt el a bukott magyar ásványvízkirály jachtja: vajon ki lehet a vevő?

Pénzcentrum2023. október 30. 17:33

Mintegy 150 milliós kedvezménnyel, 851 millió forintért kelt el Plutzer Tamás, az Aquarius-Aqua Kft. egykori tulajodnosának 34 méteres jachtja – számolt be a hírről a G7.

Harmadszor hirdették meg, és ezúttal el is adták az ország egykori legnagyobb ásványvízgyártójának utolsó érdemi vagyonelemét, egy 34 méteres jachtot. A hajóra legutóbb is volt érvényes ajánlat, sőt erős árversenyben jelentősen felsrófolták az árat, de végül a vevő visszalépett – írja a G7. A lap megjegyezte, a hajó a felszámolás alá került Aquarius-Aqua Kft. tulajdonában volt, a cég minden más vagyonelemét értékesítették már, a jachton azonban jó ideje próbál sikertelenül túladni a felszámoló.

Amit pedig a hajó volt tulajdonosáról tudni érdemes: a vállalat a kezdeti gyors felfutást követően rossz üzletpolitikát választott, aminek az lett az eredménye, hogy egyes szerződéseiknél minden eladott palackon buktak. A cég ezután áfacsalási ügybe keveredett, a vállalat többségi tulajdonosát pedig 2016-ban le is tartóztatták. Ebből a krízisből a vállalat már nem is tudott kikászálódni, és bár volt egy kísérlet a megmentésére, végül felszámolás alá került. A felszámolás során a vállalat fő vagyonelemei némi hátszéllel Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerültek. A jacht azonban megmaradt. 

A G7 a cikkében megjegyezte: a jachtból származó bevétel jelentős része valószínűleg a költségvetésbe folyhat be. Az adócsalási ügy miatt ugyanis az adóhatóság csak a 2012-2016 közötti időszakra több mint 3 milliárd forintnyi adóhiányt, bírságot és késedelmi pótlékot állapított meg a cégnél, azaz a NAV-nak jelentős követelése van a felszámolás alatt álló vállalattal szemben.

Címkék:
vállalkozás, ásványvíz, felszámolás, árverés, hajó, bűncselekmény,