Késő ősszel szüretelik Tokaj aranyát: így készíthetünk belőle vendégváró luxusfogást

Pénzcentrum2023. október 20. 08:15

Késő ősszel szüretelik a tokaji aszú alapanyagául szolgáló aszúszemeket. A HelloVidék cikkében annak járt utána, hogy milyen tények és tévhitek kapcsolódnak a tokaji aszúhoz, illetve a gasztronómiában miként hasznosul.

Késő ősszel szüretelik az egyik legkedveltebb hungarikumunk, a híres-neves tokaji aszú alapanyagául szolgáló aszúszemeket, amelyek egy különleges penészgombának köszönhetik egyedi megjelenésüket és ízüket. A HelloVidék annak járt utána, mi mindent érdemes tudni a mézédes tokaji aszúról: milyen tények és tévhitek kapcsolódnak hozzá, milyen fogások mellé fogyasszuk és hogyan használjuk a magyar konyhában, ha különféle ételeket szeretnénk ízesíteni vele?

A lap cikke szerint a tokaji aszú a Tokaji borvidék (vagy Tokaj-Hegyaljai borvidék) egyik legjellegzetesebb, legkülönlegesebb bora, egyike a legnagyobbra tartott hungarikumainknak. Borvidékünk a Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található, 2002 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján is, mint több évszázados múltra visszatekintő borászati hagyományaink őrzőhelye. A térség központja Tokaj, azonban a borvidék valójában egyáltalán nem csak tokaji borokat kínál, érdemes megkóstolni – többek között – a kiváló minőségű mádi, tolcsvai, tarcali vagy tállyai borokat is.

A tokaji aszús üvegeken rendszerint feltüntetik, hogy „hány puttonyos” borról van szó, ami arra eredeztethető vissza, hogy régen valóban a puttony nevű hordozóeszközbe gyűjtötték a szemeket (25 kg fért bele). A borok lehetnek 3, 4, 5 vagy 6 puttonyosak (leggyakrabban 3 vagy 5 puttonyosak), ami azt jelzi, hogy egy gönci hordó borban hány puttonyra való aszúszemet áztattak. Az adott bort régen annyi évig kellett a hordóban érlelni, ahány puttonyos volt, éppen ezért, például egy 6 puttonyos aszú csak 6 évvel a szüret után kerülhetett forgalomba - ez adta a borok exkluzivitását az intenzív ízek mellett.

Amennyiben szeretnél ennél is többet megtudni hazánk különlegességéről, akkor kattints a HelloVidék cikkére.

Címkék:
bor, otthon, borászat, tokaj, gasztronómia, tévhitek, aszú, tokaji, hellovidék,