Kiderült Manuel féltve őrzött titka: ezekből a boltokból lopott - felelősségre vonhatják?

Pénzcentrum2023. szeptember 30. 19:02

A rapper Manuel volt a Telex After című podcastjának legutóbbi vendége. Az előadó többek között nehéz gyerek- és fiatalkoráról mesélt a műsorban.

Ismertté válása előtti életéről mesélt Manuel az After című podcastban. A fiatal előadó elárulta, hogy hatodikos korától rákényszerült a lopásra: ruhaüzletekkel kezdte (a H&M-et és a Zarát említette név szerint), ám később egyéb helyeket sem vetett meg. Idővel már arra is volt példa, hogy autóalkatrészeket loptak – állítja. Életének ezt a szakaszát az X-Faktorba való jelentkezése előtt, tudatosan zárta le, mivel úgy gondolta, hogy tévés szereplőként már nem folytathatja korábbi életmódját.

Egész Európában jelentős probléma a gyerekszegénység

Az Eurofound tanulmánya szerint az Európai Unió tagállamaiban 2015-től folyamatosan javult a gyerekszegénységi helyzet, ám 2020-ban megfordult ez a tendencia, és 2022-ben már az uniós gyerekek közel negyedét fenyegette a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés. Magyarországon is súlyos a helyzet, jóllehet a magyar átlag az uniós alatt van: hazánkban a kiskorúak 18,1 százaléka van kitéve a fenti veszélyeknek.

Ugyanakkor más mutatókban kevésbé állunk jól – például 2021-ben az unióban a 16 év alatti gyereket nevelő, alacsony jövedelmű háztartások 5 százalékában voltak kielégítetlen egészségügyi szükségletek, ám Magyarországon ez az arány közel háromszorosa volt az uniós átlagnak (14,6%), ráadásul főként a fővárosban és a nagyvárosokban élőknek jelentett ez problémát.

Ugyanakkor a városi területeken élő magyar gyerekek AROPE (szegénység vagy társadalmi kirekesztés kockázatának kitett) aránya 2015 és 2022 között 28 százalékról 10 százalékra csökkent. A tanulmány elismeri, hogy ez jelentős előrelépés, és a városi környezetben a gyerekszegénység csökkentésére irányuló hatékony szakpolitikákra utal.

Nagy problémát jelent viszont, hogy Magyarországon 13 százalék azon gyerekek aránya, akik a tankötelezettségi kor előtt kiesnek az oktatásból, ez pedig a harmadik legmagasabb az EU-n belül – előttünk csak Románia (15,6%) és Spanyolország (13,9%) található, és jóval meghaladjuk a 9,6 százalékos uniós átlagot is.

Felelősségre vonható Manuel?

Na de térjünk vissza Manuelre. Mik a büntetési tételei az általa elismert lopásoknak? A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény szerint a lopás az elkövetési értéktől és egyéb minősítő körülményektől függően minősül vétségnek, vagy bűntettnek, ennek megfelelően változik a büntetési tétele is. A kérdést szabályzó Btk. 370. § szerint megkülönböztetik a

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • szabálysértési értékre (1 és 50 ezer forint közötti),
  • kisebb értékre (50 001 és 200/500 ezer forint közötti),
  • nagyobb értékre (500 001 és 5 millió forint közötti),
  • jelentős értékre (5 000 001 és 50 millió forint közötti),
  • különösen nagy értékre (50 000 001 – 500 millió forint közötti),
  • különösen jelentős értékre (500 000 001 forinttól a végtelenig)

elkövetett lopásokat.

A legenyhébb esetben 2 évig terjedhet a szabadságvesztés, legsúlyosabb esetben pedig 10 évig is. Fontos azonban még egyszer kiemelni, hogy a büntetés megítélésében nem csak az ellopott összeg nagysága, hanem annak körülményei is számítanak (pl. bűnszövetségben, üzletszerűen stb. elkövetett lopások).

A bűncselekmények elévülési idejét tekintve az az általános szabály, hogy a büntethetőség (néhány kivételtől eltekintve) elévül a büntetési tétel felső határának megfelelő idő, de legalább öt év elteltével. Ha abból indulunk ki, amit Manuel állít – tehát 2019 körül hagyott fel korábbi életmódjával -, akkor elviekben még elképzelhető, hogy felelősségre vonható.

Címkék:
szegénység, lopás, európai unió, bűncselekmény, gyerekszegénység, büntetőtörvénykönyv, társadalmi kirekesztés,