Nagy KRESZ-változás készül Magyarországon: dolgoznak a részleteken, erre kell készülni

Pénzcentrum2023. szeptember 7. 09:51

Jelenleg az elektromos rollerek kerékpárnak, segédmotoros kerékpárnak vagy kerékpárnak minősülnek, így ezek a szabályok vonatkoznak rájuk. Ám ez hamarosan megváltozhat.

A jelenleg folyamatban lévő KRESZ-módosítás eredményeként az elektromos rollerrel történő közlekedés szabályait is meghatározzák majd – írja a Telex a Belügyminisztérium válasza alapján, amit a Oláh Lajos országgyűlési képviselő kérdésére adtak.

A politikus azt kérdezte Pintér Sándortól, hogy az elmúlt egy évben hány elektromos rollerekkel kapcsolatos eljárást indított a rendőrség. A válasz végül Rétvári Bence államtitkártól érkezett, aki kifejtette: a jelenlegi KRESZ nem ismeri az „elektromos roller” kategóriát. Ezeket az eszközöket jelenleg kerékpárnak, segédmotoros kerékpárnak vagy kerékpárnak minősítik, így ezek a szabályok vonatkoznak rájuk. 

Mint ahogyan jelenleg az sincs szabályozva, hogy a többi mikromobilitási eszköz (segway, monowheel) milyen járműkategóriába tartozik. Oláh kérdésére így Rétvári nem tudott válaszolni, és szerinte még az ügyek egyenkénti áttekintését követően sem lehetne az e-roller-büntetésekről pontos tájékoztatást adni.

Címkék:
kerékpár, kresz, rétvári, elektromos, módosítás, elektromobilitás,