A Dunánál mos aranyat egy magyar nyugdíjas: elárulta, hol kell keresni a folyó kincseit

Pénzcentrum2023. augusztus 7. 09:05

Aranymosásból jár nyaralni egy gönyűi nyugdíjas. Szabó János a Dunánál keresi a nemesfémet a '80-as évek óta - sikerrel. A férfi már saját aranymosó szerkezetet is épített, elmondása szerint a dologból nem lehet meggazdagodni, de két hét tengerparti nyaralás minden évben ki szokott jönni a talált aranyból.

1981 óta mos aranyat a Dunából egy nyugdíjas férfi, a Gönyűn élő Szabó János elmesélte, hogy annak idején egy néprajzkutató mutatta meg neki, hol lehet a nemesfémet megtalálni a folyóban.

Fogtam egy lapátot, megmerítettem a sóderben, és a már kitanult mozgatást csináltam a vízzel, amivel „lelökődik” a meddő anyag, a sóder, a gránáthomok, a vaspor. Jó helyen próbálkoztam, rögtön találtam aranyat. Persze nem óriási mennyiségben, csak öt -hat szemet

- mesélte a Ripostnak az idős férfi, aki szerint ott érdemes aranyat keresni, ahol a kanyar domború, mert ott lelassul a Duna és lerakja a hordalékot. Szabó Jánosnak saját aranymosó szerkezete is van, a művelet végén higannyal különíti el az igazi aranyat és a vasport és az egyéb hulladékot.

Kifejtette, az aranyat nem ékszerészeknek, hanem más felvásárlóknak adja el, mert a talált nemesfémből nem lehet egyből ékszert készíteni. Meggazdagodni nem lehet a dologból, de a kimosott arany árából Szabó János minden évben el tud menni két hétre nyaralni a tengerhez.

Címkék:
nyaralás, nyugdíjas, arany, duna, aranyláz, szórakozás, folyó, aranyár, aranypiac,