Egyre több amerikai rajong ezért a magyar borért: itthon 3-5 ezer egy palack, percek alatt elkapkodják

HelloVidék2023. június 8. 08:18

Nem volt egyenes az út a borászkodáshoz Csetvei Krisztinának: először a Budapesti Műszaki Egyetemen tanult, majd hirtelen jött elhatározásból döntött végül szakmája mellett. A kezdeti szárnypróbálgatások óta pedig már több mint 10 év telt el. Hogyan látja pályáját és milyen szellemiséggel tekint a borászatra? Erről kérdezte a HelloVidék Csetvei Krisztinát, a Csetvei Pincészet megálmodóját és tulajdonosát.

Csetvei Krisztina 1983-ban született Bácstopályon, majd családjával még gyerekkorában Szentendrére költöztek. Végül Budapestre ment egyetemre, hiszen ahogy fogalmazott nem volt kérdés, hogy a BME-n fog továbbtanulni a gimnázium után. Itt döbbent végül rá, hogy a borokkal szeretne foglalkozni, és egy projektfeladat keretében Orbán Gergely mellett találta magát a Béres Szőlőbirtok és Pincészetben.

A következő években pedig Krisztina folyamatosan tanult: lediplomázott a BME-n, majd csinált egy posztgraduális képzést is, illetve folyamatosan különböző borászati tanfolyamokra járt, hogy képezze magát. Végül 2011 májusában elkezdték felépíteni a családjával a Csetvei Pincészetet, Móron. Jelenleg boraikat főleg a hazai éttermekben értékesítik, de egyre jelentősebb része külföldre, azon belül is az USA-ba, Londonba és Berlinbe kerül.

Címkék:
bor, borászat, tanulás, amerika, magyar, tanulmány, szórakozás, bme, palack,