Aljas orvhalászokat fogtak a Balatonnál: nem ismertek kegyelmet, minden pontyot loptak, amit láttak

Pénzcentrum2023. június 1. 11:32

Rengeteg büntetőeljárás indult 2021 óta orvhalászat miatt a Balaton környékén. A rendőrség szerint akit elkapnak, az akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Hálóval és vasvillával orvhalászott a Balatonból két férfi Zamárdinál. A sonline.hu szerint a rendőrök tettenérték őket állampolgári bejelentés alapján.

Somogyban 2021 óta közel egy tucat büntetőeljárás indult orvhalászat miatt. A bűncselekmények csaknem fele a Balatonhoz köthető, de a belső-somogyi tavakon, csatornákon is buktak már le orvhalászok. Az elkövetők leggyakrabban tiltott módon vagy eszközzel, például „gereblyézve”, emelőhálóval, sorhoroggal vagy szigonnyal fogják a halakat, ami azonban tilos és akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető

- mondta Batta Zsolt Iván, a somogyi rendőrkapitányság sajtóreferense. Hozzátette, a balatoni vízirendészet hajós ellenőrzése a jeges időszak kezdetéig, december közepéig tart, azt követően a parti sávban kísérik figyelemmel a vízterületet. 

Tormási István, a kisgyaláni Tógazda Horgászegyesület titkára pedig elmondta, hogy náluk engedély nélkül legutóbb május közepén horgásztak, de egyre nagyobb a fegyelem a horgásztavon, és ők is figyelnek. Viszont az utóbbi években gyakran okoztak gondot a rapsicok. Akadt olyan, aki hálózott, más villát vagy csapóhorgot használt. Vittek mindent, amit csak tudtak: a keszegtől a pontyon át a süllőig, harcsáig bármit elloptak. A fokozott ellenőrzés következtében azóta lényegesen jobb a helyzet - tette hozzá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Címlapkép: Oláh Tibor, MTI/MTVA

Címkék:
Balaton, rendőrség, horgászat, bűncselekmény, szórakozás, halászat, somogy,