Túrázni mész télen? Ezt otthon ne felejtsd, szó szerint az életed múlhat rajta

HelloVidék2023. február 5. 10:04

A pandémia óta a kirándulás egyre népszerűbb elfoglaltség, erdeink felfedezése azonban sokszor veszélyeket is rejt, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak. Mivel az elmúlt napokban több balesetről, kirándulás alatt történt sérülésről is hallani lehetett, ezért a HelloVidék utána járt, hogy lehet a legbiztonságosabban kirándulni a hűvös, téli napokon.

Egy-egy erdőterületen található kirándulóhelyen, vagy túraútvonalon az erdőgazdálkodó átmenetileg korlátozhatja és feltételhez kötheti az erdő egyes részeinek látogatását, amennyiben az ott-tartózkodás életet vagy testi épséget veszélyezteti. Ez esetben pont ez történik, tehát ha mi mégis odamegyünk egy lezárt területre, nem csak a saját testi épségünket veszélyeztetjük, hanem törvény is sértünk. Ilyenkor minden esetben várjuk meg, amíg a korlátozást feloldják, hiszen az erdő megvár, majd ha biztonságosan látogatható a terület, akkor visszatértünk - mondta el a lapnak Németh Csaba, a Magyar Természetjáró Szövetség szakmai vezetője.

Mint figyelmeztet, a táskánkban legyen több és tartalmasabb élelmiszer, egy termoszban forró ital, fejlámpa és tartalék akkumlátor telefonhoz. Ruházatunk, mint egy hagyma héjai rétegesen, egymásra épülő, egymást kiegészítően sorakozzanak. Itt az idő a recés talpú bakancsokhoz, magasszárú zárt túracipőkhöz. Az edzőcipőt hagyjuk a nyárra. Alapvetően a tél miatt legyen tartalék mindenből, hogy legyen mihez nyúlni, ha baj adódna.

További hasznos tanácsokért olvasd el a HelloVidék cikkét. KATT!

Címkék:
tél, erdő, kirándulás, tartalék, hello vidék,