Újra életre kelt a Balaton és a Velencei-tó: 20 centit emelkedett a vízszintjük

Pénzcentrum2023. január 18. 13:45

Tavaly szeptember óta 20 centit emelkedett a Balaton és a Velencei-tó vízszintje – mondta el az InfoRádiónak az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Bár még mindig nagyon alacsony a Velencei-tó vízszintje – mindössze 80 centi körüli, azaz ugyanennyi hiányzik a tavaszi, ideális 160 centiméteres magassághoz – így is sokat, 20 centit emelkedett a víz. Ennek oka, hogy január első napjaiban a Velencei-tó vízgyűjtőjén az átlagcsapadék 178 százaléka hullott le.

A Balaton vízszintje szintén 20 centivel emelkedett, ahol az év első napjaiban az egész havi átlag csapadékmennyiség lehullott.

Most már jól látható a vízszintemelkedés mind a Balatonon, mind pedig a Velencei-tavon. Tavaly szeptember óta a tavaink 20 centiméterrel magasabbak, mint a minimális vízállások idején

– mondta el Siklós Gabriella, az OVF szófifője. A szakértők szerint ez a jelentős emelés annak köszönhető, hogy novemberben és decemberben már nem volt annyira száraz a vízgyűjtő terület, így az érkező csapadék le tudott folyni a tavakba.

Címkék:
Balaton, szeptember, velence, velencei tó, vízállás, velencei-tó,