Itt a csalók legújabb trükkje: így húzzák le pénzzel a gyanútlan magyarokat az online térben

Pénzcentrum2022. november 28. 15:29

A csoportmérkőzésekkel már javában zajlik a labdarúgó-világbajnokság, amely kapcsán a kiberbűnözők számos, rafinált online csalási módszerrel próbálnak meg minél több érzékeny személyes adatot és pénzt megszerezni a felhasználóktól. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) a kibertérből érkező támadások elleni hatékony védekezés érdekében egy figyelemfelhívó tudatosító kampányt indít.

"Az SZTFH a következő napokban online kampányt indít "Mutass piros lapot a kiberbűnözőknek" címmel. A tájékoztató anyagokkal az a célunk, hogy a sportesemény vonatkozásában felmerülő csalási trendekre felhívjuk a lakosság figyelmét és hasznos ötletekkel segítsük a kibertérből érkező támadások elleni állampolgári védekezést" - hangsúlyozta Dr. Biró Marcell, a Hatóság elnöke.

A spam-kampány lényege, hogy a bűnözők a katari világbajnokságot használják fel csaliként. Számos módszerükben közös elem, hogy valamiképpen hatni kívánnak az érzelmekre és azonnali cselekvésre próbálják rávenni a felhasználót, vagyis a leendő áldozatokat. Az átverési kísérletek leggyakrabban e-mailben vagy a közösségi média felületein történnek, de egyre elterjedtebb trend, hogy a bűnözők online videójátékokhoz kapcsolódó csalásokkal is próbálkoznak.

A csalók egyik legújabb módszere, hogy nagy értékű nyereményre, az eseményre szóló belépőjegyre, szálláscsomagra hivatkozva küldik el üzeneteiket, amely során személyes adatok megadására és / vagy egy kisebb összeg átutalására kérik a leendő áldozatokat. Mindezek mellett fontos kiemelni a csaló, nem eredeti weboldalak alkalmazását is, amelyek többsége arculati elemeikben szinte a megtévesztésig hasonlítanak az eredeti, lemásolni kívánt honlapokra.

Ezen weboldalakat gyakran a közösségi média platformokon keresztül feladott hirdetésekben népszerűsítik, azt állítva, hogy az adott oldalon hasznos információk mellett, a világbajnokságra szóló jegyeket és egyéb szolgáltatásokat is lehet igényelni, vásárolni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az SZTFH által összeállított "Mutass piros lapot a kiberbűnözőknek című kiadvány számos hatékony módszert kínál az internetes csalók elleni védekezésben, a dokumentum a Hatóság weboldalán és számos média felületen is elérhető lesz.

Címkék:
vásárlás, csalás, csaló, lopás, trükk, csalók, online vásárlás, csalások,