Nem kíméli a fürdőket a rezsiemelés: lavinaszerű bezárási hullám indulhat a télen

Pénzcentrum2022. október 13. 08:09

A hazai gyógy- és strandfürdők éppen csak kiheverték a Covid-járvány okozta károkat, ám szusszanásra sem volt idejük: szembe kell nézniük az energiaárak és a fenntartási költségek folyamatos növekedésével – számolt be a HelloVidék.

Az egész Európát és így Magyarországot is érintő gazdasági válság senkit sem kímél: folyamatosan emelkednek az élelmiszerárak, az üzemanyagköltségek. Egyszóvel szinte mindennek egyre drágul, ami hatalmas terhet ró az emberekre és a cégekre. Ezalól pedig a hazai fürdők sem kivételek, hiszen nekik nemcsak az elszabadult energiaárakkal, hanem a vendégek számának folyamatos csökkenésével is számolniuk kell.

Nem véletlen tehát, hogy országszerte sorra zárnak be a fürdők: többek között nem nyit ki idén már a Csokonyavisontai Gyógy- és Strandfürdő, a Békés megyei Kálmán Fürdő, de több intézmény rövidített nyitva tartassál kénytelen üzemelni.

Kántás Zoltán, a Szövetség elnöke szerint egyértelmű, hogy az energiaárak drasztikus emelkedése erőteljesen érinti a cégek működését, így könnyen várhatóak részleges bezárások, vagy akár teljesek is.

A közelmúltban is történtek már olyan bejelentések, ahol a tulajdonosok meghozták a korlátozásokhoz szükséges döntéseket. A közeljövőben pedig még több vizes létesítmény kapcsán számolhatunk ilyen elhatározással

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– mondta el a szövetség elnöke, aki szerint a bezárási hullám még koránt sem indult el, de az energiaárak növekedése miatti valós költségnövekedés terheit lehetetlen teljes mértékben a vendégekre hárítani, így reálisan az infláció mértékének megfelelő emelést lát megvalósíthatónak a jövőben.

Címkék:
fürdő, gyógyfürdő, fürdőzés, fürdőszövetség, szövetség, fürdők, hazai, hullám, bezárások,