Felívelőben a rosé kultusza – ráadásul most van szezonja is

Pénzcentrum2022. június 2. 09:00

Míg korábban dominánsan a vörös és fehér kettősségére épülő hazai borfogyasztási szokások nem fordítottak kellő figyelmet a rosékra, addig ez az utóbbi években kifejezetten megváltozott. A jelenség több mint divat: a mediterrán ételek hódítása is biztosan szerepet játszott a változásban. Az év ezen szakában különösen aktuális a rosé, nem véletlen az sem, hogy június 10. és 12. között a budapesti Városligetben tartják a már több mint egy évtizedes múltra visszatekintő roséünnepet, a Rosalia Fesztivált.

Az elmúlt évtizedben a hazai borkultúra is úgy fejlődött, hogy felértékelődtek a különben évezredek óta létező, de a kilencvenes években még nem a megérdemelt megbecsülést kapó rosé típusok. Míg korábban dominánsan a vörös és fehér kettősségére épülő hazai borfogyasztási szokások nem fordítottak kellő figyelmet a rosékra, addig ez az utóbbi években kifejezetten változott.

Könnyebb ételek, könnyebb borok

Tény, hogy egy sor könnyedebb, mediterrán jellegű étel, vagy akár borkorcsolya jól passzol a roséhoz, az olasz, francia és görög jellegű konyha hazai népszerűségének növekedésével párhuzamosan a rosék is egyre keresettebbek lettek.

A hazai borászatok és a kereskedelem is mindinkább igyekszik reagálni az egyre tudatosabb hazai borfogyasztó közönség rosék felé fordulására.

Ebbe a sorba illeszkedik a Rosalia – Rosé és Pezsgő Liget rendezvény, amelyet idén 11. alkalommal rendeznek meg a Városligetben június 10. és 12-e között.

A SPAR idén is nagy örömmel vállalta el a rendezvény segítését, amelynek immáron második esztendeje szakmai fő támogatója. A vállalat számára kiemelten fontosak a minőségi borok, a hazai borkultúra népszerűsítése, erre is kiváló alkalom a nagyszabású rendezvény.

Fontos szempont a Rosalia időzítésében az is, hogy ilyentájt a rosénak igazi szezonja van: míg a tartalmasabb, nehezebb húsos ételek, az őszi és téli időszakhoz jobban kötődő sertés- és marhahúsból készült fogások jellemző kisérője az érett vörösbor, addig a könnyebb és gyümölcsösebb rosék könnyedén társíthatók a tavaszi és nyári, egyszerűbb ételekhez.

Koncertek és borok három napon át

A Rosalia logóval ellátott poharakkal látogatható Rosalia Fesztiválon az üzletlánc saját standján e válogatott, csak a SPAR és INTERSPAR áruházakban elérhető borválasztékból kínál ízelítőt.

A pohárjegy tartalmaz egy kristály kóstolópoharat és 1 db borkóstolót a VinAgora standon. A Rosalia hivatalos fizetőeszköze a FestiPay Fesztiválkártya, amit kiváltani és feltölteni a feltöltőpontokon lehet 500 forintos letéti díj ellenében, de érintés nélküli PayPass bankkártya is használható. A fesztiválra szervezett akció keretében minden 3. elfogyasztott pohár bor után pedig a 4. ingyenes lesz a SPAR standján.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az eseményen a borokat kulturális programok egészítik ki, a fellépők között lesz többek közt a Random Trip, Mörk, Rutkai Bori és az Erik Sumo Band.

Mórról érkezik a fesztivál bora

A rendezvény a roséborokra koncentrál, de nem kizárólagosan: természetesen azok is találnak majd kedvükre való bort, akik inkább a testesebb vöröseket szeretik.

A SPAR Magyarország a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.-vel együttműködésben idén is kiválasztotta a Rosalia Rosét, a 11. Rosalia Fesztivál borát. A nyertes bort természetesen nem találomra jelölik ki a szervezők. A Borkult a közelmúltban nyílt pályázati felhívást küldött magyar borászoknak, keresve a nyár roséját. A beérkezett közel 40 pályázat közül borszakértők, a SPAR Magyarország beszerzői és a vásárlók - többkörös vakkóstolás után - választották ki a díjnyertes tételt.

A Rosalia rosét ennek megfelelően a móri Paulus Molnár Borház készíti Merlot és Pinot noir házasításával.

A bor a rendezvényen csak a SPAR standján lesz megkóstolható, valamint a SPAR és INTERSPAR áruházak polcain is elérhető lesz június elejétől. Az idei nyertes rosé illatában egzotikus gyümölcsökre emlékeztet, egyedi és komplex ízvilága, epres zamata hosszan és intenzíven érezhető.

 

Címkék:
bor, fesztivál, spar, gasztronómia, rendezvény, rosé, spar magyarország, borfesztivál,