Oscar-gála 2022: egy magyar is nyert, ez lett a legjobb film idén

Pénzcentrum2022. március 28. 09:45

Ma, magyar idő szerint hajnali 3-kor megkezdődött a 94. Oscar-gála, ahol magyar jelöltet is díjaztak. Ugyanis Sipos Zsuzsannát is díjazták a Dűnében végzett munkájáért.

Bár az idei évben már nem a főbb díjakkal adták át a kisebb kategóriák győzteseinek járó Oscar-díjat (ezzel rövidítve le a lehetetlenül hosszú díjátadot inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel) mégis idén hazánk a technikai díjak átadásakor izgulhatott csak igazán. Sipos Zsuzsanna volt ugyanis a Dűne egyik díszlettervezője, amiért idén haza is vihette a legrangosabb filmes díjat másodmagával. Hazánk legújabb büszkeségét, az Oscar-nyertes csodát és a többi jelöltet pedig még mindig nem késő bepótolni, hiszen a legtöbbet online a kanapénk kényelméből is megnézhetjük.

Az idei Oscar-gála se hozott díjak tekintetében különösebb meglepetéseket: a Dűne leginkább a technikai kategóriákban tarolt, mint a már említett legjobb díszlet, a legjobb operatőr, vágás, eredeti filmzene. A legjobb filmnek és a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjnál érhetett csak egyeseket kisebb meglepetés, hiszen mindenki arra számított, hogy A kutya karmai közt fog tarolni és Benedict Cumberbatch hazaviheti első szobrát, de végül a film csak a legjobb rendezőnek járó díjat kapta meg.

A legjobb film idén a siket családról szóló CODA lett, ami az Apple saját gyártású sorozata. Az igazi nagy meglepetése az estének Will Smith volt, aki nem csak hazavihette a legjobb főszereplőnek járó díjat a Richard királyért, de még le is kevert egy pofont Chris Rocknak, aki Smith feleségének hajával próbált viccelődni.

A legjobb női főszereplő Jessica Chastain lett, aki a Tammy Faye szemei című filmért kapta meg az aranyszobrot, míg a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar díjat Ariana DeBose vihette haza a West Side Story-ért. Érdekesség, hogy Troy Kotsur, akit a CODA-ban nyújtott alakításáért díjaztak a második siket színész, aki átvehette az Oscar-díjat.

Címkék:
magyar, díjak, legjobb, magyar oscar, oscar-díj,