Hihetetlen bérek az NB I-ben: Európa élvonalában a magyar focisták fizetése

Pénzcentrum2022. február 8. 10:30

Hatalmas előrelépés történt az elmúlt években a labdarúgás területén hazánkban, legalábbis a játékosok bérét nézve. Az Európai Labdarugó Szövetség (UEFA) nem rég kiadta a 2020/2021-es pénzügyi évét összegző üzleti jelentését, amiből kiderül, hogy a labdarugóink átlag fizetése már a kontinens top 20 bajnoksága között van.

Magyarország a 21. helyről az előző szezonra felküzdötte magát egészen a 19. helyre a bérköltség vonatkozásában az európai bajnokságok sorában, adta hírül a Mfor.hu. Az UEFA által nyilvánosságra hozott adatok alapján egy év alatt nem kevesebb mint 17 százalékkal emelkedett a bérköltség.

Ez alapján a 2020/2021-es szezonban 82 millió eurós (29 milliárd forint) kerete volt a bajnokságban résztvevő csapatoknak, ami az UEFA összefoglalója szerint hazánk esetében úgy oszlik el, hogy 45 millió eurót fordítottak a focisták fizetésére, míg a fennmaradó 37 millió eurót (13 milliárd forint) pedig az egyéb alkalmazottak juttatására. A focisták fizetése így átszámolva 15,7 milliárdos költséget jelent az NBI szintjén.

A Transfermarkt adatai szerint az NBI-es csapatok létszáma 38 fő volt az említett szezonban átlagosan, ami azt jelenti, hogy egy magyar labdarugó havi bruttó 2,9 millió forintért játszott. Ez pedig az akkori nemzetgazdasági átlagnak több mint a hétszerese.

Címkék:
fizetés, magyarország, magyar, millió, focista, bruttó, bérköltség, nemzetközi labdarúgó szövetség,