Kifakadt a dúsgazdag Polgár Árpi: hiába matekoznak, ez fájdalmas kiadás lesz

Pénzcentrum2022. január 5. 19:02

Csak úgy röpültek a dollárok a Polgár családnál, akik floridai otthonukat újítanák fel. Tünde nem győzte visszafogni férjét, hiszen csak úgy, mint hazánkban, a tengerentúlon is elszabadultak az anyagárak.

Polgár Árpádék egyik amerikai házuk felújításába kezdtek. A floridai ingatlanra teljes felújítás vár,  a fürdőszobától kezdve a padlón át, 150 négyzetméterre keresnek burkolatot.

Márvány, bambusz, onix kő- csak pár azokból a luxus anyagokból, amelyet a házaspár választ otthonukhoz. Bár gondolnánk, hogy a nem valódi fából készült burkoló lapok olcsóbbak, itt is meglepetés várhat minket, ugyanis szinte ugyanolyan drága a laminált padlólap, mint az igazi fa. Ráadásul az anyaghiány miatt a házaspárnak nem csak az árat kell figyelnie, hanem azt is, hogy elérhető-e a kiválasztott burkolólap abban a mennyiségben, amennyiben szükség van rá.

Ehhez pedig még jön a munkadíj is, hiszen szakember szükséges ahhoz, hogy a padlót szakszerűen le tudják tenni. Míg átlagosan 6-8 dollár négyzetlábanként (ami 0,92 négyzetméternek felel meg) a munkadíj. A házaspár egy olyan csapatot kért fel a munkára, akikkel már dolgoztak együtt, ők pedig már 4 dollárért (nagyjából 1200 forint) elvállalták a feladatot, hiszen a már meglévő burkolatra kerül majd fel a padló, nagy területen, ami kicsit csökkent a költségeken.

Nem csak Amerikában durvák az árak

Korábban lapunknak Keith Riddle, a VELUX értékesítési és marketing elnöke kifejtette, hogy az építőipari alapanyagárak drasztikusan emelkednek, Magyarországon is, ezt az emelkedést pedig a világjárvány idézte elő. Csak a fa ára egyes helyeken mintegy 300 százalékos növekedésen is átment a világban, ez a jelenség mindenhol észrevehető.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha belegondolunk abba, hogy a modern gazdaságok egyik alappillére a szolgálgatói szektor, akkor könnyű belátni, hogy a járvány ezt rövid-hosszabb időre teljesen leállította a különböző erős lezárásokkal. Sokan éppen ezért az itt el nem költött pénzüket elkezdték például az épületeikbe fordítani, felújítani. A probléma viszont az volt, hogy a kínálati oldal nem volt képes kielégíteni a keresletet, ezért az árak elkezdtek drasztikusan emelkedni. 

- mondta lapunknak Keith Riddle, aki kiemelte, hogy az árak alakulása attól is függ, hogy milyenek egyes országok építkezési tradíciói. Az USA-ban például sokkal több fát használnak, mint Európában, éppen ezért az építkezési költségek, a fa drágulása miatt, ott sokkal nagyobbak voltak, mint nálunk, Európában. A kétszámjegyű áremelkedést erre az évre jósolták. Korábban írtunk róla, hogy bár a keresletben komoly hullámzások voltak az elmúlt hónapokban, összességében jövőre is áremelkedés várható az építőipari alapanyagok piacán. Az előállítási költségeket jelentős mértékben növeli az energia és a fuvarozás drágulása, ráadásul az alap- és nyersanyagpiaci árak az első fél évben tapasztalt magas szinten stabilizálódtak, így a gyártók több terméküknél (épületgépészeti berendezések, szálas hőszigetelő anyagok) 10-20 százalékos áremelésre kényszerülnek 2022-ben.

Címkék:
felújítás, árak, lakásfelújítás, építkezés, építőanyag, drágulás, faanyag,