Karácsony előtt emelt árat a Cinema City: átlépte a lélektani határt a mozijegyek ára?

Pénzcentrum2021. december 3. 14:53

Ahogy arra számítani lehetett, elérte a mozikat is az infláció. A Cinema City mozihálózat fővárosi egységeiben a leggyakoribb normál jegyár már nem 1950, hanem 2150 forintba kerül. A mozihálózaton belül a jegyárak függnek helyszíntől, vetítési időponttól, hétvégén is eltérhetnek a hétköznapi díjszabástól, ezért különböző mértékben drágult a mozizás. A leggyakoribb jegytípusról - a teljes árú normál jegyről - viszont megállapítható, hogy 10 százalékkal drágult.

Várható volt, hogy a járvány negatív gazdasági hatásai előbb-utóbb a mozikat is elérik, hiszen a korlátozások miatt rengeteg bevételtől estek el. Ez persze nem az egyetlen hatása volt a válságnak, hiszen a munkaerő drágulása, vagy az energia árak elszabadulása éppúgy hatott erre a szektorra is. A budapesti artmozik már korábban megemelték a teljesárú normál jegyáraikat a járványt megelőzően jellemző 1600 forintról 1700 forintra. Most pedig a Cinema City hajtott végre egy nagyobb emelést: a leggyakoribb normál jegy árát 1950-ről 2150 forintra módosították. Az 1950 forintos jegy már így is a lélektani 2000 forintos határt súrolta, most pedig át is léptük azt.

A járvány kezdete óta várható volt, hogy az infláció eléri a mozikat, színházakat, múzeumokat, galériákat, állatkerteket, és más szolgáltatókat is. Megviselte ugyanis a kulturális szektort is a járvány okozta válság. Viszont valahol a nézők, látogatók sem panaszkodhatnak, hiszen a jegyárak emelésével nagyrészt kivártak. Hiába sújtotta a járvány a mozikat, múzeumokat, állatkerteket, nem emeltek drasztikusan árakat a válság hónapjaiban:

Loading...

Nem térnek vissza a nézők?

A mozikba pedig 2021-re sem tértek vissza a nézők: idén nyáron a 2019-es azonos időszaknak csak  a 40-75 százalékát érték el a nézőszámok, szeptemberben pedig az 50-80 százalékát. Az alacsonyabb arányokat a művészmozik érték el, a multiplexekbe intenzívebben tértek vissza a látogatók.

Az áremelés viszont mindig elrettentő hatású az árérzékeny magyar lakosság számára. Nem is beszélve arról, hogy a járvány óta a kimozdulási hajlandóság is alacsonyabb, ami a moziknak nem, inkább a streamingnek kedvez. Októbertől a Netflix is megemelte az új előfizetői díjakat: a Standard csomagja 9 százalékkal, 3190 Ft-ról 3490-ra drágult, míg a Prémium csomag havidíja 13 százalékkal, 3990 Ft-ról 4490 Ft-ra emelkedett. Az alap csomag árát nem változtatták meg, továbbra is 2490 Ft marad.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Természetesen nem lehet összehasonlítani a moziélményt a Netflix-szel, hiszen abszolút más szolgáltatásról van szó, viszont sokan gondolkodnak úgy: két mozijegy áráért egy hónapig korlátlanul nézhetem a filmeket, sorozatokat a nappalimban. Ha pedig az új gyakorlatok szerint streamingre is közel ugyanakkor kerülnek fel a filmek, minthogy a mozik elkezdik játszani őket, még kevesebben fognak a kanapé helyett a mozira szavazni.

Címkék:
mozi, drágulás, áremelés, szórakozás, mozijegy,