Anyagi csőd miatt állt kőművesnek a Drága örökösök sztárja: Nekem nem büdös a kétkezi munka

Pénzcentrum2021. május 9. 16:35

Kőművesen kis beállt dolgozni Molnár Gusztáv, a Drága örökösök sztárja. Akinek anyagi értelemben a túlélést jelentette, hogy kapott munkát a koronavírus okozta vészterhes időkben.

Alig néhány hete a Facebookon is segítséget kért Molnár Gusztáv, a Drága örökösök sztárja, hogy segítsenek neki az emberek túlélni a koronavírus okozta munkanélküliséget. A kérés bevált, a színészt rengetegen keresték, így például egy dabasi étterem tulajdonosa is.

Igen, valóban beálltam kőműveskedni, csempézni, segítettem a felújításban, nekem nem büdös a kétkezi munka

- mondta el a Blikknek Molnár Gusztáv. A színész arról is beszélt, hogy sok megkeresést kapott például vendéglátó helyekről, de úgy gondolta, nem az a legjobb megoldás, ha a neki szóló ajánlatokat ő maga közvetíti tovább. Éppen ezért nagyobb tömegeket érint probléma okán egyeztetni kezdett a Független Előadó-Művészeti Szövetséggel.

A színész a lapnak beszélt arról is, hogy szeretne éttermeket, vendéglátóhelyeket buzdítani arra, legyenek nyitottak a művészetekre. Szervezzenek koncerteket, irodalmi esteket, támogatva ezzel a hónapokig munka nélkül maradt művészeket, akik közül sokan hatalmas adósságot halmoztak fel. Molnár Gusztáv azt is elmondta a lapnak, hogy az ő helyzete a segítségfelajánlásnak hála, rendeződni tudott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem ért véget a munkaerőpiac válsága

Az OECD legfrissebb, februári statisztikáiból kiderült, hogy a szervezet tagállamainak egy része kilábalóban van a pandémia okozta gazdásági károkból, azonban a magyar számok egyelőre inkább további visszaesést mutatnak. Mint ismeretes, Magyarországon a koronavírus egy több éve tartó fokozatos javulás eredményeit vetette vissza. Bár a 2021 februári 4,5 százalékos munkanélküliségi ráta enyhe javulást jelent az év eleji 4,9 százalékoshoz képest, a munkanélküliek száma még mindig 213 ezer fő volt, ami az előző év azonos időszakához képest 46 ezer fős emelkedést jelent.

A negatív hazai munkaerőpiaci folyamatok ráadásul bizonyos rétegeket sokkal jobban érintenek, így például a járvány egyik legnagyobb vesztesei a fiatalok, az összes munkanélküli közel ötöde közülük került ki. A 15–24 éves munkanélküliek száma ugyanis a járvány által átírt 2020-as év következtében idén februárra 41 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk 2,8 százalékponttal, 13,5%-ra nőtt. Az életkorból adódó kitettségen túl természetesen az sem mindegy, milyen ágazatban dolgozik az ember. A koronavírus okozta lezárások legnagyobb vesztesei között ott volt a turizmus és vendéglátás, a kultúra, a járműgyártás és logisztika, de még a bányászat is.

Címkék:
drága, alkalmi munka, anyagi helyzet, örökös, bérmunkás,