Kiadták a figyelmeztetést: veszélyes a levegő ezeken a magyar településeken

MTI2020. október 23. 19:02

Elkezdődött a fűtési szezon és ennek hatására megnőtt a légszennyezettség. Tíz településen kifogásolt a levegőminőség - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A Főpolgármesteri Hivatal arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben további kihívást jelenthet a budapesti légszennyezettségi szint.

A mérőállomással megfigyelt települések közül Budapest, Debrecen, Kazincbarcika, Miskolc, Putnok, Sajószentpéter, Szeged, Szolnok, Tököl és Vác levegőjét minősítették kifogásoltnak. Nyolc helyen a kisméretű aeroszol-részecskék (PM2,5) napi átlagkoncentrációja, míg két városban - Debrecenben és Szolnokon - a nitrogén-dioxid órás átlagkoncentrációjának napi maximuma esett a levegőhigiénés index kifogásolt kategóriájába.

Kiemelték: kifogásolt levegőminőség esetén a gyermekeknél, időseknél, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél enyhe légzőszervi tünetek (például köhögés, légúti irritáció) jelentkezhetnek, meglévő tüneteik súlyosbodhatnak.

Azt ajánlják, hogy az érintett településeken az említettek, különösen a légzőszervi betegségben szenvedők mérsékeljék a munkavégzést, az intenzív sportolást és más fizikai tevékenységek végzését a szabadban.

Az NNK mindenkitől azt kéri: ne szennyezzék a környezetet, mellőzzék a helytelen fűtési módokat és a zöldhulladék égetését.

A Főpolgármesteri Hivatal az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: mivel a hétvégén kisebb közúti forgalom várható - a meteorológiai körülményeket túl - figyelik a szilárd, illetve illegális hulladéktüzelést, különösen a peremkerületekben, valamint a budapesti levegőtisztaság-védelmi agglomeráció további 74 településén.
Tudatták: nincs szmoghelyzetet, de a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag döntött arról, hogy tájékoztatást ad, ha a levegő Budapesten folyamatosan vizsgált PM2,5 szintje - az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat közzétett adatai alapján - jellemzően meghaladja az Egészségügyi Világszervezet egynapi határértékre tett ajánlását.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 2,5 mikrométernél kisebb, úgynevezett "kisméretű szálló por" hatását befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. Az aeroszol-részecskék baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint további káros anyagokat kötnek magukhoz és elősegítik azok bejutását a szervezetbe, ami további kihívást jelent a jelenlegi járványügyi helyzetben - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Címkék:
fűtés, szmog, levegő, légszennyezettség, füst,