Pénzcentrum • 2025. március 5. 11:34
Három II. kerületi oktatási intézményben vezetik be a svédasztalos rendszerű iskolai étkeztetést, amely lehetővé teszi a diákok számára, hogy maguk válasszák ki és adagolják az ételt. A kezdeményezéstől az ételmaradék csökkenését és hatékonyabb ebédidő-kihasználást várnak- vette észre a 24.hu.
Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere közösségi média oldalán jelentette be az új menzarendszer bevezetését, amelytől rövidebb sorban állást és kevesebb ételmaradékot remélnek, miközben a diákoknak több idejük marad az étkezésre.
Az új rendszerben a tanulók szabadon választhatják meg, hogy mit és mennyit szeretnének enni, valamint többször is visszamehetnek repetáért. A kezdeményezés azokban az intézményekben indul el először, ahol az önkormányzat felel a közétkeztetésért.
A polgármester kiemelte, hogy a szabadszedéses rendszer előnye az előre kimért adagokkal szemben a nagyobb választási szabadság. Ez nemcsak az ételmaradék mennyiségének csökkenését eredményezi, de az ebédlői torlódások is mérséklődnek, így a diákok több időt fordíthatnak az étkezésre.
A tapasztalatok szerint azokon a helyeken, ahol már bevezettek hasonló rendszert, az ételmaradék mennyisége közel tizedére csökkent, és a diákok elégedettsége is nőtt. Az új menzarendszert elsőként a Móricz Zsigmond Gimnáziumban, a Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban, valamint a Klebelsberg Általános Iskola és Gimnáziumban vezetik be.