Tovább élesedik a konfliktus a Közel-Keleten: Irán megtámadta Izraelt

Pénzcentrum2024. április 14. 08:59

Irán újabb nagyszabású támadást indított Izrael ellen, a kilőtt ballisztikus rakéták és egyirányú támadódrónok többségét azonban sikerült hatástalanítani.

Irán újabb támadást indított Izrael ellen, ám az ország az amerikai erők segítségével hatástalanította a lövegek 99 százalékát - írja a CNN. A lap egy amerikai tisztségviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy a tengerentúli katonai csapatok összesen 70 egyirányú támadó drónt és legalább 3 ballisztikus rakétát fogtak el az iráni támadás során. 

Az eset után nem sokkal megszólalt Daniel Hagari ellentengernagy, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, aki elmondta: Irán körülbelül 170 drónt, több mint 30 cirkálórakétát és több mint 120 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, melyek közül a legtöbbet az izraeli légierő és „partnerei” elfogtak. Az Izraelt elérő ballisztikus rakéták a dél-izraeli Nevatim légitámaszpontra zuhantak, és könnyű szerkezeti károkat okoztak. "A bázis működött a támadás alatt és azóta is működik, a repülőgépek továbbra is használják a bázist" – mondta Hagari, hozzátéve: az Izraelre kilőtt rakétákat és drónokat Irakból és Jemenből indították.

Mindeközben Irán sem hallgatott. Közölték, amennyiben Izrael megtorolja a hétvégi akciójukat, úgy újabb támadásokra készülhetnek. „Az Iráni Iszlám Köztársaság nem fog habozni, hogy szükség esetén gyakorolja veleszületett önvédelemhez való jogát” – nyilatkozta Irán nagykövete és állandó ENSZ-képviselője, Amir Saeid Iravani. Hozzátette, ha az izraeli rezsim ismét katonai agressziót követne el, Irán válasza a jelenleginél határozottabb és erősebb lesz.

Iravani az ismétlődő izraeli katonai agresszió elleni önvédelemre hivatkozva kijelentette, hogy a csapások kifejezetten az április 1-jei izraeli támadás megtorlásaként szolgáltak, melyek a damaszkuszi diplomáciai létesítmények ellen zajlottak. Irán azt állítja, hogy ezek megsértették a nemzetközi jogot, és hét iráni katonai tanácsadó, köztük az Iráni Forradalmi Gárda kulcsfontosságú parancsnokai halálához vezettek. (Izrael április elején valóban csapásokat mért Irán által támogatott szíriai célpontokra, melynek során olyan fegyverszállítmányokat célzott meg, amelyeket állítólag a Hezbollahnak szántak Libanonban. Az Irán által kifogásolt konzulátus épületére mért támadást ugyanakkor nem ismerte el.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Irán nyilatkozatában kritizálta az ENSZ Biztonsági Tanácsát is, amiért „nem tartja fenn a nemzetközi békét”, sőt, lehetővé teszi Izrael számára, hogy „megszegje” a nemzetközi normákat és felkorbácsolja a regionális feszültségeket.

A támadás leverése után nem sokkal megszólalt Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu is. A közösségi médiában megosztott bejegyzésében kijelentette: "Elfogtuk, megfékeztük. Együtt Győzni fogunk."

Címkék:
katonaság, konfliktus, védelem, támadás, izrael, irán, háború,