Erről kevesen tudnak, de ma már csak így érdemes napelemet telepíteni

G72024. április 10. 09:31

A háztartási akkumulátorok nem csupán hazánkban egyre népszerűbbek, 2022-ben Európa-szerte 83 százalékkal nőtt a telepítésük, így körülbelül 455 ezer otthonba került akkumulátor.  A legtöbb akkumulátort a napelemes rendszerrel együtt vásárolták, így azok a napközben megtermelt napenergiát tárolják. Ez jobban megéri, mint visszatáplálni a rendszerbe a megtermelt áramot, igaz, pluszköltséggel jár.

A háztartási napelemek elszámolási rendszerének tavalyi megváltoztatása arra ösztönzi az otthonokat, hogy telepítsenek akkumulátort is a napelem mellé, ami azonban komoly pluszköltséget jelent. Ez pedig jelentősen visszavetheti a háztartási napelemek hazai elterjedését. 

A mostani bruttó elszámolás a korábbi rendszerhez képest alacsonyabb betáplálási árakat kínál – jelenleg kilowattóránként 5 forintot – és ezzel arra ösztönzi a háztartásokat, hogy a megtermelt villamos energiát inkább maguk használják fel és ne öntsék rá a hálózatra - írja a g7.hu

Központi cél is, hogy a háztartások saját célú termelését és felhasználását, valamint a lakosság energetikai szempontú öngondoskodását ösztönzze, és megőrizze a villamosenergia-hálózat egyensúlyát.

Címkék:
otthon, áram, napelem, akkumulátor, háztartás, háztartások,