Szomorú statisztika: rekord sok magyar lépett le az országból

Pénzcentrum2024. április 7. 10:33

A legnépszerűbb célország a kivándorlóknak Ausztria volt, az Egyesült Királyságba egyre kevesebben mennek új életet kezdeni.

2010 óta egyetlen évben sem vándoroltak ki annyian Magyarországról külföldre, mint a 2023-as évben - ez derült ki a KSH legfrissebb adataiból. Mint a 444 szemléjéből kiderül, 2020, vagyis a koronavírus kitörésének éve óta 2023-ra 74 százalékos emelkedést mutat azon magyarok száma, akik elhagyták az országot.

A legnépszerűbb országok Ausztria és Németország kivándorlás tekintetében, csökken azonban az Egyesül Királyság népszerűsége - nyilván nem függetlenül attól, hogy ők azóta kiléptek az Európai Unióból. Azt is meg kell jegyezni, hogy a kivándorlók egy része később visszatér Magyarországra, ám az ő számuk csak 2019 és 2021 között haladta meg a kivándorlókét.

A kivándorlás az egyik összetevője annak, hogy Magyarország népessége folyamatosan csökken. A természetese fogyás a tavalyi évben 33 ezres volt, a kivándorlók számával együtt pedig ez azt jelenti, hogy tavaly 74 ezerrel kevesebb magyar élt a szülőhazájában.

Címkék:
ausztria, kivándorlás, statisztika, rekord, legnépszerűbb, magyar, népességfogyás,