Elképesztő, milyen pókokat rejtenek a kertek, lakások: kiderült, kell-e félnünk tőlük

Pénzcentrum2024. április 3. 08:15

Kertben, mezőkön, erdőkben, de akár még a lakásban is találkozhatunk pókokkal. Sokan félnek tőlük és mindent megtesznek, hogy távol tartsák őket. De mennyire kell félni a pókoktól? Melyikük csíp? Mennyire veszélyesek egyáltalán? A HelloVidék ezekre a kérdésekre kereste a választ Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztőjével.

Jelenleg 14 pókfaj élvez védettséget a Kárpát Medencében, közéjük tartozik a szongáriai cselőpók, melyről a HelloVidék olvasói rengeteg fotót küldtek már a szerkesztőségnek. A szongáriai cselőpók (Lycosa singoriensis), ami a farkaspókfélék (Lycosidae) családjába tartozik, és Magyarországon védett állat. Elsődlegesen az Alföld homokos, szikes pusztáin él, függőleges lyukakban. Ez egy viszonylag nagyobb méretű, szőrös pók, akár 4 cm-es testhosszával nálunk a legnagyobb termetű pókfajnak számít. Lábait kiterjesztve akár a 10 cm-es átmérőt is elérheti. Méltán nevezte Kolosváry Gábor 1931-ben a Természet című folyóiratban a „mi madárpókunknak”. Mérete miatt gyakran össze is tévesztik a madárpókokkal, noha kisebb, mint egy átlagos madárpók.

De egy másik ritka szép fajta, a skarlát bikapók is, amelynek rikító vörös színe van. Magyarországon egyik élőhelye a Sas-hegy. Megtalálható a Kelet-Cserhátban is, továbbá a Debegió-hegy északi lejtőjén. Ivari dimorfizmusa szembeötlő. A 7–8 mm-es hím élénk piros utótestét négy, négyzet alakban elhelyezkedő fekete pont díszíti. A hímnél jóval nagyobb nőstény potroha egyszínű fekete. Elnevezésük pedig onnan ered, hogy a hím veszélyhelyzetben fejét leszegi, mint a bika, potrohát pedig felemelve tartja.

A HelloVidék megpróbált utána járni, hogy Magyarországon van-e oka bárkinek tartani a pókoktól. Braunmüller Lajos az Agrárszektor főszerkesztője a lapnak elmondta:

Magyarországon nincs okunk tartani a pókoktól, a hazai pókfajok szinte mindegyike teljesen veszélytelen az emberre nézve. Ez igaz az erdőkön-mezőkön és a lakásban megtalálható pókokra is.

Hozzátette, a közhiedelemmel ellentétben a legritkább esetben marják meg az embert, legtöbbjük csáprágója nem is eléggé erős ahhoz, hogy az emberi bőrt átszúrja. A lakásokban, padlásokon mindenhol jelenlévő kaszáspókoknak méregmirigyük sincs, így tényleg teljesen ártalmatlan állatokról van szó. Mint mondta, a pókok nagy részének a látása nem jó, ezért fordulhat elő, hogy tévedésből a közelünkbe kerülnek, ha azonban felismerik az ember jelenlétét, általában menekülőre fogják.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Teljesen alaptalan tehát az a városi legenda is, hogy álmunkban ránkmásznak, vagy akár lenyelhetjük őket

- tette hozzá a szakember.

Szeretnél többet megtudni a hazánkban élő pókfajokról, valamint arról, hogy mennyire veszélyesek? Akkor kattints a HelloVidék cikkére és olvass tovább!

Címkék:
otthon, magyarország, pók, szakértő, hellovidék, agrárszektor,