Tragikus számok: évtizedek óta lejtőn a magyarok életszínvonala

Portfolio2024. április 2. 08:30

Nagyon hosszú volt az első szabad választás óta eltelt harminchárom év, és még mindig nagyon messze van hazánk európai életszínvonal elérésétől. Ráadásul – konvergencia ide vagy oda – folyamatosan csúszunk vissza a mezőnyben - írja a Portfolio.

Az elmúlt 33 évben  az első helyen életszínvonal tekintetében Németország, Ausztria, Hollandia és Dánia váltogatták egymást többször is. A posztszocialista országok körében sokáig Szlovénia állt az első helyen, de 2015-től Litvánia vette át vezetést. Az a Litvánia, amelyik 1995-ben még Románia és Bulgária után a harmadik legrosszabb helyen volt, jóval Magyarország mögött.

Az EU-27 utolsó helyét mindig posztszocialista ország adta, kezdetben Románia, Lettország, vagy éppen Bulgária. 2006-tól 2022-ig azonban már megszakítás nélkül a bolgár háztartások voltak a legrosszabb helyzetben.

A hazai relatív életszínvonal a kilencvenes évek vége felé induló emelkedését követően, a kétezres évek első felében érte el csúcsát, ezután viszont már nem volt megállás a lejtőn.

Címkék:
ausztria, németország, románia, magyar, életszínvonal, bulgária,