Nesze neked rezsicsökkentés: komoly gázszámlák jöhetnek, ha ez bekövetkezik Magyarországon

Pénzcentrum2024. március 18. 09:16

Fizikailag már most is le tudna válni Magyarország, Ausztria, Csehország és Szlovákia is az orosz gázról, de ez az árakban is megjelenne - mondta Pletser Tamás. Az olaj- és gázipari elemző szerint földgáz tekintetében 7-8 százalékát jelenti most már Oroszország a teljes európai ellátásnak, ez korábban 40 volt.

A Biden-adminisztráció leállította az új LNG-exportra vonatkozó licencek kiadását, de Pletser Tamás szerint ez nem okoz gázellátási problémákat, mivel a már kiadott engedélyek alapján a LNG-termelő kapacitás 2026-ra megduplázódik az USA-ban. Az Erste olaj- és gázipari elemzője az InfoRádióban kiemelte: emellett más országok is jelentős beruházásokba fogtak, így nem a kitermelés, hanem a szállítási kapacitások jelentik jelenleg a legnagyobb kihívást.

Az ukrajnai gáztranzit leállása ugyancsak nem vetne fel gondokat Magyarországon, a Gazpromtól a teljes 4,5 milliárd köbméter fizikailag leszállítható a Török Áramlaton keresztül, Bulgárián és Szerbián keresztül. Már csak Ausztria, Csehország, Szlovákia, illetve Magyarország vásárol orosz földgázt, és az a kérdés, ha teljesen le kell válnia róla, akkor jelentős változást hoz-e az árakban.

Fizikailag most is már talán meg lehetne ezt oldani, viszont ez a hiányzó orosz ellátás azt eredményezheti, hogy itt lenne Európán belül messze a legmagasabb földgázár

- magyarázta a szakember, aki szerint a földgáz tekintetében 7-8 százalékát jelenti most már Oroszország a teljes európai ellátásnak, ez korábban 40 volt. A kőolaj tekintetében még drasztikusabb a visszaesés, közben a Mol is megkezdte a finomítóinak az átállítását nem orosz típusú kőolajra, de Pletser Tamás úgy tudja, hogy a 500-700 millió euróra és két évre tervezett folyamat leállt - hozzátette, a vállalat csak abban az esetben vállalata ezt, ha kapnak a folyamathoz állami vagy uniós támogatást.

Címkék:
gáz, rezsi, gázszámla, gazdaság, oroszország, földgáz, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború, lng,