Erről kevés lakástulajdos tud, pedig kötelező lenne elvégeztetni eladáskor, bérbeadáskor

Pénzcentrum2024. március 12. 09:31

Bérbeadáskor és tulajdonosváltáskor már kötelező a lakóingatlanok villamos hálózatának ellenőrzése, a villamos biztonsági felülvizsgálat. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 40/2017-es rendeletének 2024. január 29-től hatályos módosítása szerint a lakóépületekben lévő lakások villamos berendezésén – azaz a lakásban kiépített elektromos hálózaton – villamos biztonsági felülvizsgálatot (VBF) kell végezni bérbeadáskor és tulajdonosváltáskor, amennyiben a bérbeadás, illetve a tulajdonosváltás időpontjához képest 6 évnél nem régebben elvégzett felülvizsgálatot igazoló ellenőrzési dokumentum (minősítő irat) nem áll rendelkezésre - írja az rtl.hu.

A lakás vevője és bérlője kérheti a VBF elvégzését az eladótól, illetve a bérbeadótól. A felülvizsgálat kiterjed a lakás teljes elektromos hálózatára, a főelosztó berendezéstől a dugaszoló aljzatokon és lámpákon át az egyéb elektromos berendezésekig. 

A VBF-nak nincs hatósági ára, az ingatlan paraméterei, az abban lévő érintésvédelmi mérési pontok (elektromos szerkezetek) száma befolyásolja a felülvizsgálat díját. Kiszállással, mérésekkel, a jegyzőkönyv kiállításával együtt 40-50 ezer forintos kiadással számolhatunk.

Címkék:
villamos, kötelező, elektromos autó, bérbeadás, elektromos,