Óriási veszélyben van a nemzeti örökségünk: ha elpusztul, nincs másik

Pénzcentrum2024. február 27. 08:15

1983 óta működik a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület, amely aktívan elősegíti a néphagyományok kutatását, ápolását és bemutatását. Az egyesület fő profilja a néptánc, ének és a kézműves hagyományok ápolása, gyűjtése, feldolgozása és színvonalas bemutatása - írja a HelloVidék.

Az egyesület a kalocsai és környékbeli hagyományokat őrzi és továbbadja. A tagok nagy része faluról származik, így a környék népszokásait ismerik és képviselik. A kalocsai népi kultúrát próbálják fönntartani, beleértve a viseletet, népdalokat és táncokat. Emellett fontos számukra a közösségi élmények megőrzése, megélése, így népszokásokat is adaptálnak a mai kor lehetőségeihez.

Az egyesület a hagyományos disznótorokat is megrendezi, ahol a résztvevők hagyományos módon készítik el az ételeket, mint például a hagymás vért, pecsenyét, orjalevest, töltött káposztát, hurkát és kolbászt. Az asszonyok hájast sütnek, és a fiatalok megpróbálják megtanulni, hogy mi hogyan készül. A disznótorokon túl más népszokásokat is megőriznek, mint például a farsangolást, amikor az asszonyok délelőtt fogták a kézimunkájukat, hiszen annak idején nem igazán fordult elő, hogy ölükbe tett kézzel ültek.

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

Címkék:
otthon, hellovidék, népszokás, hagyományőrzés,